Gloednieuwe Mercedes EQS gaat concurrentie aan met Tesla

Mercedes lanceerde donderdag een gloednieuw elektrisch model. Nu de Mercedes Benz S-klasse een elektrisch broertje heeft gekregen, kan de strijd met Tesla, de marktleider in elektrische premiumwagens, helemaal losbarsten.

De EQS is de eerste wagen in de Mercedes-familie die gebouwd is op een platform dat specifiek ontworpen is voor elektrische voertuigen. Daarmee wil de Duitse moedergroep Daimler natuurlijk inspelen op de hype rond elektrische auto’s, die Tesla in gang heeft gezet. In 2020 werden er meer dan 1 miljoen elektrische of hybride auto’s verkocht in de Europese Unie. Dat is goed voor iets meer dan 10 procent van de totale verkoop.

Mercedes EQS – Isopix

Volgens Mercedes ligt de lat heel hoog met het nieuwste lid in de familie. Algemeen directeur van Mercedes, Ola Källenius, deed de interesse nog wat groeien, ‘Klanten in dit segment verwachten een mix van hightech innovatie en moderne luxe… en dat is wat we proberen te bereiken met de EQS.’

Splinternieuw design

De Mercedes EQS ziet er totaal anders uit dan alle andere sedans van Mercedes die te koop zijn. In plaats van een lange, platte motorkap en een afgeronde daklijn zoals bij een S-Klasse, lijkt de hele auto één grote welving. Het heeft zelfs wat weg van het Tesla Model S.

Het interieur heeft een upgrade gekregen. Mercedes heeft gekozen voor een futuristisch design, met vooraan een groot touchscreen-scherm. Ook hier weer zien we dat Mercedes afgekeken heeft van zijn dichtste concurrent.

Prijs

De elektrische wagen zal te koop zijn vanaf augustus. Althans toch in Europa en Amerika. In China ligt de ‘release date’ enkele maanden later. Daar kunnen ze hem verwachten vanaf januari. Er is nog geen prijs vrijgegeven, en dit waarschijnlijk om te kunnen speculeren of het ontwerp aanslaat of niet. Het is dus nog even afwachten of Mercedes onder of boven de prijs van Tesla zal gaan.

Experts verwachten een prijs die rond die 100.000 dollar zal liggen. Dat is ruim 20.000 dollar boven de prijs van Tesla Model S.

(jvdh, evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20