Mercedes-Benz onthult S-Klasse-sedan bestand tegen… kogels van een AK-47

Mercedes-Benz heeft de markt van de gepantserde auto’s aangeboord; het automerk heeft namelijk een S-Klasse-sedan uitgebracht die een regen van mitrailleurkogels kan overleven.

De S680 Guard 4MATIC is de gepantserde versie van de full-size luxesedan van de Duitse autofabrikant. De auto kost meer dan 650.000 dollar (552.589 euro). Het model heeft een zeer uitgebreid beschermingspakket, “zodat het op veilige wijze hooggeplaatste ambtenaren, politici en staatshoofden kan vervoeren”, aldus ZeroHedge.

Hoogste beschermingsklasse

Deze wagen behoort tot de VR10-klasse, volgens Mercedes-Benz de hoogste beschermingsklasse voor civiele voertuigen. De gepantserde beplating maakt het model immers “bestand tegen kogels die in normale omstandigheden makkelijk pantsers kunnen doorboren“.

  • Om de loodzware deuren gemakkelijk te kunnen openen, is het voertuig uitgerust met een elektromagnetisch systeem.
  • De raambediening is hydraulisch en voorzien van een noodschakelaar; op die manier kunnen zelfs bij stroomuitval de ruiten gesloten kunnen worden. 
    • De ramen van polycarbonaat zijn bijna 15 cm dik. 
  • Er is een ingebouwde zuurstoftank, en er kan gebruik gemaakt worden van een brandblussysteem in geval van een aanval.
  • Als interessante opties vinden we verder nog een noodsysteem voor de toevoer van verse lucht en allerlei zwaailichten, sirenes, en radio’s.
  • De banden zijn speciale Michelin PAX-exemplaren en kunnen nog zeker 30 km dienstdoen na zware schade en lekkage.
  • Het gewicht van het voertuig is 4,2 ton, of ongeveer het dubbele van de standaard S-Klasse sedan.

De gepantserde beplating en andere aanpassingen kosten Mercedes-Benz 51 dagen extra om te installeren.

Gewone Mercedes-Benz

Foto’s van het voertuig doen echter een gewone Mercedes-Benz vermoeden. Non-descript of opgaand in de omgeving; het is het camouflageplan van de Duitse autofabrikant.

Mercedes-Benz waagt zich op de markt voor gepantserde auto’s ongeveer twee jaar nadat Rusland een kogelvrije sedan voor staatshoofden op de markt bracht. De Russische berline is een goedkopere optie dan de Benz.

Lees ook: ‘Cinema in de auto’: Dit is de nieuwe ‘Hyperscreen’ van Mercedes

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20