‘Cinema in de auto’: Dit is de nieuwe ‘Hyperscreen’ van Mercedes

Autofabrikant Mercedes-Benz heeft het nieuwe digitale dashboard onthuld van zijn toekomstige elektrische vlaggenschip: een groot, gebogen scherm dat bijna de hele breedte van de auto inneemt. 

Het zogenoemde MBUX Hyperscreen bestaat uit drie schermen die naadloos in elkaar overvloeien en zal een optie zijn in de EQS, de eerste elektrische S-klasse, die dit jaar op de markt komt.

Artificiële intelligentie (AI) 

Bovendien zal het 141 cm brede scherm via artificiële intelligentie (AI) het gedrag van de inzittenden leren voorspellen. De functies die bestuurders het meest gebruiken, zoals navigatie en handsfree telefoongesprekken, worden zo prominent op het display afgebeeld zodat u niet meer hoeft te zoeken. 

‘Het laat alleen zien wat er nodig is: niet scrollen, niet bladeren’, zei Daimler-topman Ola Kallenius over het nieuwe systeem in een online persconferentie. ‘Het maakt het zo intuïtief dat het ding dat je wilt doen, of het nu gaat om navigatie of muziek of wat je ook wilt doen, dat je heel snel, heel intuïtief dat ding binnen handbereik hebt. Je hoeft niet door veel verschillende lagen te scrollen.’

Als de bestuurder van de EQS in de winter bijvoorbeeld vaak gebruikmaakt van de verwarmende massagefunctie, zal het systeem die functie op het digitale dashboard suggereren bij koud weer. Of nog: als de chauffeur regelmatig belt op weg naar huis, zal het systeem een oproep op het gebruikelijke tijdstip suggereren.

‘Geen afleidingen’

Bovendien kan de passagier voorin in bepaalde markten ook televisiekijken, zonder dat de bestuurder naar het scherm kan kijken om afleiding te voorkomen. En als de passagiersstoel niet bezet is, vormt het rechtse display automatisch een decoratief element. Het systeem maakt ook gebruik van spraakcommando’s.

Niet onbelangrijk: Kallenius voegde er aan toe dat Mercedes zich bij de ontwikkeling van het scherm ook heeft gericht op het elimineren van informatie en activiteiten die bestuurders kunnen afleiden. ‘We wilden de afleiding van de bestuurder verminderen en de auto veilig maken.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20