Moeder Mercedes-Benz somberder over verkopen door chiptekort

Daimler, het moederbedrijf van autoconstructeur Mercedes-Benz, verwacht ook in de tweede helft van dit jaar last te hebben van chiptekorten. Daardoor zullen er dit jaar minder Mercedessen worden verkocht dan het Duitse concern aanvankelijk had verwacht.

In zijn rapport over het tweede kwartaal voorspelt Daimler dit jaar even veel personenauto’s van het merk Mercedes-Benz te verkopen als in 2020. Eerder rekende de autofabrikant er nog op aanzienlijk meer Mercedessen af te leveren dan in het coronajaar.

Vrijwel alle grote automerken hebben dit jaar al de productie moeten afschalen omdat ze niet genoeg halfgeleiders konden bemachtigen. Dat chiptekort is het rechtstreekse gevolg van de coronapandemie, waardoor er ineens massaal veel elektronica werd aangeschaft onder impuls van het thuiswerk en servers en telecomnetwerken veel intensiever gebruikt werden. Voor al die technologie zijn chips nodig, waardoor schaarste ontstond.

Daimler kan de tegenvallende verwachtingen voor de verkoop wel deels compenseren met meer luxueuze versies van de wagens, die tegen hogere prijzen de deur uit gaan. De cijfers voor het tweede kwartaal zien er dan ook niet zo slecht uit: het concern boekte een omzet van 43,5 miljard euro, een stijging van 44 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg 3,7 miljard euro, tegenover een verlies van 1,9 miljard euro in 2020.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen lager gesloten

08/12/2021 17:33

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, na enkele mooie dagen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 477,36 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 15.687,09 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 7.014,57 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.337,35 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20