Mercedes-Benz wil bij overstap naar elektrische wagens inzetten op flexibele productielijnen

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz verwacht tegen de tweede helft van dit decennium fabrieken te hebben waar uitsluitend elektrische wagens zullen worden geproduceerd. Maar er zullen geen fabrieken worden gebouwd die uitsluitend elektrische voertuigen kunnen maken. Dat heeft Jörg Burzer, productiechef van Mercedes-Benz, in een interview met het persbureau Reuters gezegd.

Burzer benadrukte dat het bedrijf zijn productielijnen flexibel wil houden, zodat de infrastructuur zich aan de marktvraag kan aanpassen.

Bremen

“Misschien zullen sommige productielijnen binnen de fabrieken nog sneller volledig op elektrische wagens zullen overschakelen dan nu wordt voorzien”, aldus Burzer. “De bouw van een compleet nieuwe fabriek die volledig op de productie van elektrische wagens wordt ingericht, kost echter tijd.”

“Wij hebben voor een andere aanpak gekozen. Daarbij zullen een aantal productielijnen in de loop van de volgende jaren geleidelijk op een exclusief elektrische aandrijving overstappen. Nadien zullen uiteindelijk ook volledige fabrieken op de productie van elektrische wagens overschakelen. Dat wordt echter een item voor de tweede helft van dit decennium.”

Later dit jaar zal Mercedes-Benz in zijn fabrikant in Bremen met het model EQE van start gaan. Het model werd in september vorig jaar op de autoshow IAA Mobility in München. Na de lancering in Bremen, zal ook een productie worden opgestart in Peking (China) en Tuscaloosa (Alabama).

Mercedes-Benz ziet in het model, een elektrische aanpassing van de E-klasse met een piekbereik van 660 kilometer, een hefboom om de verkoop van elektrische voertuigen te stimuleren. “Met de introductie van de EQE in Bremen en later in Peking betreedt Mercedes-Benz een markt waar veel hogere volumes zullen kunnen worden afgezet”, maakt Burzer duidelijk.

Batterijen

Vorig jaar vertegenwoordigden elektrische wagens bij Mercedes-Benz slechts 2,3 procent van de totale verkopen. Wanneer ook plugin-hybrides in de berekening worden meegenomen, loopt dit aandeel op tot 11 procent.

De Duitse constructeur zegt echter te verwachten dat elektrische en hybride modellen tijdens de tweede helft van dit decennium 50 procent van de verkoop zullen vertegenwoordigen. “In dit duurzame segment zullen volledig elektrische modellen waarschijnlijk het grootste aandeel laten optekenen”, voert Burzer aan.

De elektrische modellen worden momenteel allemaal gebouwd in sites waar ook nog wagens met een verbrandingsmotor de fabrieken uitrijden. Batterijen worden daarbij van de belangrijkste productiesite in Sindelfingen met de trein naar fabrieken in Duitsland en Hongarije vervoerd.

“In een later stadium zullen de assemblage en productie van de batterijen ongetwijfeld dichter bij de autofabrieken kunnen worden gebracht”, geeft Burzer nog mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20