Daimler doopt zich om tot Mercedes-Benz

Vanaf 1 februari neemt de Duitse autogroep Daimler de naam aan van haar bekendste merk: Mercedes-Benz.

De aandeelhouders van Daimler AG beslisten vorig jaar vrijwel unaniem tot de naamswijziging. Het gaat om een van de vele maatregelen in een bredere interne herschikking, die ook leidde tot de afsplitsing van de truck- en busdivisie, die verder door het leven gaat als Daimler Truck AG.

De autogroep ontstond in 1926 als Daimler-Benz AG uit de fusie van de autobedrijven van twee legendarische uitvinders, Gottlieb Daimler (1834-1900) en Carl Benz (1844-1929). Beide autopioniers hebben elkaar wel nooit persoonlijk ontmoet.

Carl Benz ontwierp auto’s in Mannheim en Gottlieb Daimler deed hetzelfde in Stuttgart, dat vandaag nog steeds de thuisbasis is van de groep. Daimler werkte samen met een andere naam die autoliefhebbers zeker kennen, Wilhelm Maybach.

Naam van de dochter

De merknaam Mercedes werd in 1902 aangenomen door de Daimler-tak, dus nog voor de fusie. Emil Jellinek, een auto-ondernemer die voor de familie-Daimler werkte, ontwierp een auto die hij naar zijn dochter Mercedes noemde.

In die zin is de nieuwe officiële groepsnaam nog steeds een afspiegeling van de twee historische oerbedrijven, Daimler (Mercedes) en Benz.

(fjc)

Meer
Auto

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.