‘Mensen met psychische problemen verouderen sneller’

Dat mensen met psychische stoornissen een hoger risico lopen op ouderdomsziekten, is al bekend. Maar nu blijkt dat ze daardoor ook sneller kunnen verouderen. 

Uit een studie gepubliceerd in het vaktijdschrift JAMA Psychiatry blijkt dat mensen die op jonge leeftijd psychische stoornissen ervaren, te maken kunnen krijgen met een slechtere lichamelijke gezondheid en risico lopen op versnelde veroudering wanneer ze volwassen worden. 

Factor van 5,3 jaar

De deelnemers aan het onderzoek die op volwassen leeftijd kampten met een brede waaier aan psychische stoornissen verouderden biologisch gezien sneller met een factor van ongeveer 5,3 jaar tussen het 26ste en het 45ste levensjaar, in vergelijking met gezonde deelnemers. De stoornissen van de eerste groep gingen van angst en depressie tot drugsmisbruik en schizofrenie.

Bovendien hadden ze ook meer problemen met horen, zien, evenwicht, motoriek en cognitie. Onafhankelijke waarnemers die foto’s van de deelnemers uit deze groep bekeken – zonder ook maar iets over hen te weten – schatten hun leeftijd gemiddeld ouder in dan ze werkelijk hadden. 

De onderzoekers hebben ook typische factoren in acht genomen die kunnen leiden tot versnelde veroudering, zoals geslacht, BMI, roken, gezondheid en mishandeling in de kindertijd en sociaal-economische status. Maar de auteurs van de studie suggereren dat ‘er nog iets anders is dat erop wijst dat er misschien een soort onderliggend biologisch proces plaatsvindt.’

‘Snellere veroudering op jonge leeftijd’

‘Normaal gesproken beginnen deze chronische leeftijdsgebonden ziekten pas op latere leeftijd’, verklaart hoofdauteur Jasmin Wertz van de Duke University in North Carolina. ‘Wanneer we denken aan veroudering, denken we aan oudere mensen, mensen die eind de 50, midden 60 of zelfs ouder zijn. Veroudering wordt niet eens gemeten voordat mensen die leeftijd bereiken.’

‘Wat we hier echter zien is dat wanneer je deze uitkomsten wel meet, je kunt zien dat mensen die psychische gezondheidsproblemen hebben gehad, al een snellere veroudering tonen op wat een relatief jonge leeftijd lijkt’, voegt Wertz eraan toe. 

Volgens haar zijn er een verschillende mogelijke redenen waarom psychische stoornissen zouden leiden tot een snellere veroudering. Zo bewegen mensen met psychische problemen doorgaans minder en hebben ze vaak slechte eetgewoontes – zaken die geassocieerd worden met sneller ouder worden. Mensen met mentale gezondheidsproblemen vinden volgens de onderzoekers vaak ook moeilijker de weg naar de nodige zorg. 

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.