Melinda Gates mogelijk in 2023 weg uit de Gates-liefdadigheidsstichting

Melinda Gates stapt over twee jaar mogelijk uit de liefdadigheidsstichting van haar en haar man, techmiljardair Bill Gates. Als een van beiden dan vindt dat ze niet meer kunnen samenwerken, vertrekt Melinda als medevoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Toen het echtpaar twee maanden geleden hun scheiding aankondigde, zeiden ze dat ze beiden zouden aanblijven als medevoorzitters van de Bill & Melinda Gates Foundation. Maar op woensdag kondigde de CEO van de stichting een noodplan aan “om de continuïteit van het werk van de stichting te waarborgen.”

“Als na twee jaar een van beiden besluit dat ze niet als covoorzitters kunnen blijven samenwerken, zal Melinda Gates haar functie als covoorzitter en trustee neerleggen”, aldus CEO Mark Suzman. Als dat gebeurt, blijft Bill Gates de baas en koopt hij haar in feite uit de stichting, aldus Suzman.

“Vierde kind”

De Gates Foundation is een van ’s werelds grootste liefdadigheidsstichtingen, en de oprichters beschouwen haar als hun “vierde kind”, vertelde Suzman onlangs aan de Wall Street Journal.

Maar de reputatie van de stichting ligt onder vuur sinds het echtpaar in mei hun scheiding aankondigde. Kort daarna doken er berichten in de media op over het vermeende ongepaste gedrag van Bill Gates met Microsoft-werknemers tientallen jaren geleden.

Een andere mogelijke klap voor de stichting was dat een van de belangrijkste investeerders, Warren Buffett, vorige maand zijn functie als beheerder heeft neergelegd. Buffett, een oude vriend van Bill Gates, gaf niet aan waarom hij wegging. “Mijn doelen liggen 100 procent in lijn met die van de stichting, en mijn fysieke deelname is op geen enkele manier nodig om deze doelen te bereiken,” schreef hij.

Meer dan 55 miljard dollar aan het goede doel

Uit een verklaring blijkt verder dat Bill en Melinda nog eens 15 miljard dollar aan de stichting hebben geschonken. Dat bedrag komt bovenop de naar verluidt haast 50 miljard dollar die al in kas was.

In de twee decennia sinds de oprichting heeft de stichting meer dan 55 miljard dollar bijgedragen – een groot deel daarvan is afkomstig uit het persoonlijke vermogen van het Gates-koppel – aan een breed scala van initiatieven. Het leeuwendeel van het fortuin ging naar de verbetering van wereldwijde gezondheid, armoedebestrijding en, meer recentelijk, de wereldwijde uitrol van Covid-19-vaccins, aldus de website.

Gates heeft volgens persbureau Bloomberg een vermogen van ruim 147 miljard dollar. Hij was jarenlang de rijkste persoon ter wereld, maar staat nu op de vierde plaats.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20