Megaruzie onder topbankiers: ex-nummer twee Filip Dierckx sleept BNP Paribas Fortis voor de rechter

Filip Dierckx, de ex-nummer twee van BNP Paribas Fortis, dagvaardt de bank omdat hij meent dat ze zijn reputatie door het slijk heeft gehaald. Hij zou daardoor het voorzitterschap bij Belfius zijn misgelopen.

Dierckx vraagt een veroordeling van de bank en de publicatie van het vonnis, schrijven De Tijd en De Standaard zaterdag. Hij vraagt ook dat de bank de 0,4 miljoen euro achterstallige vergoedingen waarop hij contrac­tueel recht heeft, alsnog ­betaalt, zeggen personen die vertrouwd zijn met de situatie.

Filip Dierckx was decennialang een sterkhouder bij BNP Paribas Fortis en zijn voorlopers. Tijdens de bankencrisis was hij heel even de CEO van de groep Fortis, die uiteindelijk kapseisde. Hij is ook een voormalig voorzitter van de bankenkoepel Febelfin. Met zijn démarche valt Dierckx de top van BNP Paribas Fortis, voorzitter Herman Daems en CEO Max Jadot, frontaal aan.

Filip Dierckx en Max Jadot – Isopix

Belfius

De kwestie gaat terug tot eind 2019, toen Dierckx aan zijn laatste jaar als operationele nummer twee bij BNP Paribas Fortis ­bezig was en hij in oktober door een headhunter een eerste keer gepolst werd over het voorzitterschap van Belfius, als opvolger van zijn voormalige collega Jos Clijsters. Al snel werd duidelijk dat BNP daar niet enthousiast over was, omdat daardoor een schat aan interne kennis bij een rechtstreekse concurrent dreigde te belanden.

Dierckx greep uiteindelijk naast het voorzitterschap, onder meer omdat een dossier over mogelijke belangenvermenging opdook. Dierckx, die ook voorzitter is van hr-groep SD Worx, zou bij BNP Paribas Fortis keukengeheimen opgevraagd hebben om SD Worx aan een zo goedkoop mogelijk krediet te helpen.

De dagvaarding beweert nu dat het interne dossier bij BNP over de belangenvermenging inderhaast in elkaar gebokst is, op amper acht uur tijd. Dierckx zag het als een karaktermoord om hem de weg af te snijden naar Belfius.

Clijsters bleef uiteindelijk voorzitter en wordt binnenkort opgevolgd door Chris Sunt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20