Techgoeroe Peter Hinssen komt in bestuur Belfius

IT-ondernemer Peter Hinssen (Nexxworks) wordt bestuurder bij Belfius. Hij moet de digitale kennis bij de staatsbank verder opkrikken.

Het kernkabinet van de federale regering nam vrijdagochtend beslissingen over de topfuncties bij Belfius. CEO Marc Raisière doet er nog vier jaar bij. De kern heeft zijn mandaat verlengd.

Raisière staat al sinds 2014 aan het hoofd van de bank. Zijn mandaat wordt nu voor de tweede keer met vier jaar verlengd. Het kernkabinet volgt daarmee het voorstel van het remuneratiecomité en de Raad van Bestuur bij Belfius.

Naast de verlenging van het mandaat van Raisière wordt ook een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur aangeduid. Dat wordt de voormalige advocaat Chris Sunt, momenteel nog bestuurder bij de bank. Sunt volgt Jos Clijsters op, die vorig jaar zelf aankondigde nog maximaal twee jaar aan het hoofd van de raad van bestuur te zullen blijven.

‘Nooit meer normaal’

Het mandaat van bestuurder Diane Rosen-Zygas werd verlengd en twee bestuursleden met een digitaal en IT-profiel werd aangeduid in de raad, op vraag van de Europese Centrale Bank, de toezichthouder. Het gaat om Peter Hinssen en Bruno Brusselmans. ‘Hun benoeming verzekert Belfius van de ervaring van twee experten op het vlak van Digital & Data enerzijds, IT-infrastructuur & -transformatie anderzijds’, zegt de bank . ‘Twee domeinen die een cruciale rol spelen voor de toekomst van de financiële sector in het algemeen, en voor de innovatieve ontwikkelingen die de Strategie 2025 van Belfius beoogt.’

Hinssen werd een veelgevraagd spreker na zijn boek ‘Digitaal is het nieuwe normaal’ uit 2010. ‘Het wordt nooit meer normaal‘, is zijn nieuwe stelling. ‘We gaan naar een wereld van permanente snelle veranderingen.’

Het is niet zo dat Belfius achterop loopt in de digitalisering. De smartphone-app Belfius scoort goed in internationale vergelijkingen en Raisière kondigde met Proximus de bouw van een nieuwe digitale bank aan.

Alle mandaten gelden voor een periode van vier jaar. Het remuneratiecomité en de raad van bestuur bij de staatsbank starten nu de procedure op voor de verschillende voordrachten. Die moeten op de algemene vergadering van mei worden bevestigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20