Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Megapack van Tesla is een absolute ‘game-changer’

Logo Business AM
Economie

31/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Amerikaanse elektrischewagenbouwer Tesla heeft met de Megapack een mega-batterij ontwikkeld die een stad als San Francisco zes uur lang van stroom kan voorzien.

In 2016 haalde Tesla de wereldpers met een proefproject in de Stille Oceaan. Toen werden op het eiland Ta’u, één van de Samoa-eilanden, 60 Powerpacks geïnstalleerd.  Op Ta’u wonen amper 800 mensen en die ruilden dat jaar de dieselinstallaties die het eiland van stroom voorzien in voor 5.328 zonnepanelen van SolarCity (een bedrijf dat in hetzelfde jaar fuseerde met Tesla). Daarbovenop zouden 60 Powerpacks  in de daluren overtollige elektriciteit opslaan voor later gebruik. Het eiland kon zo de hogere vraag voor elektriciteit tijdens piekuren garanderen zonder dat de kostprijs disproportioneel zou stijgen.

Tesla heeft nu een vervolg aan dat succesverhaal gebreid met de industriële versie van de Powerpack en dat is de Megapack.

Megapack is een megabatterij die overproductie stockeert en vrijgeeft op piekmomenten

De meeste elektriciteitsnetwerken zijn vandaag afhankelijk van zogenaamde ‘peaker plants’. Dat zijn centrales waarop men beroep doet op piekmomenten. Het zijn meestal gascentrales die deze stroom leveren. Met de megabatterij Megapack behoort dat tot het verleden. De Megapack is een duurzaam alternatief voor traditionele opslag, dat de overproductie van wind- en zonne-energie opvangt en die later bij piekverbruik vrijgeeft.

Zo’n Megapack kan 3MWh aan stroom opslaan met 1,5 MW inverter capaciteit. Dat is naar Tesla’s eigen zeggen voldoende om elk huis in San Francisco (800.000 inwoners) zes uur lang van stroom te voorzien. Ook neemt de Megapack 40% minder ruimte in dan een klassieke gascentrale en kan ie 10 keer sneller worden geassembleerd dan andere alternatieve opslagoplossingen. Bedoeling is om de Megapack in te zetten bij nutsbedrijven of grote industriële spelers.

Tesla heeft de technologie voor de Megapack uitgeprobeerd in een enorme experimentele vestiging in Australië. In het eerste jaar werd daar niet minder dan 36 miljoen euro op de stroomfactuur bespaard.

Powerwall en Powerpack

Tesla had al 2 batterijen die stroom opslaan: er is de thuisbatterij Powerwall, voor residentieel gebruik en de Powerpack voor bedrijfsgebruik. Nu komt daar dus de Megapack voor industrieel gebruik bovenop.

De Powerwall en de Powerpack hebben het voorbije kwartaal 330 miljoen euro aan omzet gegenereerd. Een miniem aandeel in de totale omzet van de elektrischewagenbouwer weliswaar. Die bedroeg 5,7 miljard euro.

Het aantal Powerwalls neemt snel toe. Er zouden er al 50.000 in gebruik zijn. De energie die deze systemen produceren is het voorbije kwartaal met 81% toegenomen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton