Megapack van Tesla goed op weg om piekcentrales te vervangen

Tesla’s Megapacks zijn batterijen zo groot als een container. Ooit zouden ze piekcentrales volledig moeten vervangen.

In 2019 bracht Tesla de Megapack op de markt. Deze gigantische batterijen werden speciaal ontworpen zodat energiebedrijven ze kunnen gebruiken in noodgevallen om toch stroom naar duizenden klanten te krijgen. Elke Megapack kan zeker 3 megawattuur (MWh) opslaan, wat genoeg energie zou zijn voor zo’n 100 Amerikaanse huishoudens voor een dag.  

De grootste installatie van Megapacks zou zeker 256 eenheden bevatten en in totaal 730 MWh aan stroom kunnen opslaan. Hiermee zouden zo’n 25.000 Amerikaanse gezinnen zeker een dag energie kunnen krijgen, of 600.000 huishoudens genoeg stroom hebben voor een volledig uur. 

Deze installatie werd in april opgetrokken in Californië voor het Amerikaanse energiebedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E). Het bedrijf wil zijn gascentrales vanaf 2023 vervangen met andere vormen van energie.

50 procent meer installaties dan vorig jaar

Tesla ontwierp de Megapacks dan ook om piekcentrales ooit volledig te vervangen. Piekcentrales zijn het grootste deel van de dag niet actief, maar kunnen bijspringen om extra energie te leveren wanneer het stroomnetwerk meer elektriciteit vereist. Tesla meent dat zijn gigantische batterijen een groen alternatief voor piekcentrales kunnen zijn. Zo zouden Megapacks hernieuwbare energie kunnen opslaan en vervolgens vrijgeven wanneer er nood is aan meer stroom.

De batterijen zijn alvast goed op weg om hun doel te bereiken. In 2021 vertienvoudigde Tesla zijn productiesnelheid van Megapacks, staat te lezen in de onafhankelijke database Tesla Megapack Tracker. Later dit jaar zal Tesla ook zijn tweede en derde grootste Megapack-installaties opzetten in respectievelijk Hawaii en New Mexico. In beide gevallen zullen de batterijen een steenkoolcentrale vervangen.

Wanneer die projecten rond zijn, zal Tesla zijn jaarlijks installatierecord verbreken met een duizelingwekkende toename van 50 procent, weet Quartz.

De race voor batterijen

Ook andere bedrijven merken op dat batterijen een interessant alternatief voor bepaalde stroomcentrales kunnen zijn. De Zuid-Koreaanse techgiganten LG en Samsung werken aan gelijkaardige energieopslag-installaties. 

Het Chinese staatsbedrijf State Grid, tevens het grootste elektrische nutsbedrijf ter wereld, is bovendien van plan om tegen 2030 meer energie in batterijen op te slaan dan de Verenigde Staten.

(ns)

Meer