Tesla wordt energietrader

Autobouwer Tesla zet zijn ambities in het domein van energie-opslag en -handel in de verf met de oprichting van een eigen tradingdesk die op de internationale groothandelsmarkten voor elektriciteit zal opereren.

Teamleider Julian Lamy, die eerder bij de Franse energiereus EDF werkte, kondigt de nieuwe tak aan op het rekruteringsplatform LinkedIn. Zijn team wordt een actieve deelnemer aan de wereldwijde groothandel van energie, met Tesla’s activiteiten in batterij-opslag, zonnepanelen en windenergie als vertrekpunt.

Een belangrijke tool wordt het digitale handelsplatform Autobidder, dat gebruikers van Tesla’s batterijen (van de Powerwall voor thuisgebruik tot de Megapacks voor bedrijven) met elkaar verbindt. “Autobidder heeft honderden megawatturen aan activa in beheer die wereldwijd gigawatturen aan elektriciteitsnetservices hebben geleverd. Autobidder opereert op elke schaal: van aggregaten van woonhuizen tot 100 MW-installaties van nutsbedrijven”, staat op Tesla’s website te lezen.

Virtuele stroomproducent

Als die batterijen zo geprogrammeerd worden dat ze op een bepaald moment collectief hun overtollige energie naar het elektriciteitsnet sturen, ontstaat een “virtueel stroomaanbod” waarmee de energietraders van Tesla – of beter hun algoritmes – mee aan de slag kunnen. Tesla’s ambitie is immers dat het hele proces volledig geautomatiseerd verloopt via artificiële intelligentie (AI). De kandidaat-traders bij Tesla moeten daarom niet alleen thuis zijn in energiegroothandel, maar ook in programmeren en AI-algoritmes.

De tradingdesk zal zich concentreren op de Amerikaanse, Europese (inclusief Verenigd Koninkrijk) en Australische markt. Tesla lanceerde zich vorige maand nog als stroomleverancier aan gezinnen in Duitsland. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20