Meest stabiele laserstraal ooit kan ons begrip van de fysica veranderen, en ook Netflix naar de woestijn brengen

Wetenschappers van de Universiteit van Australië hebben de meest stabiele transmissie van een lasersignaal door de atmosfeer ooit ontwikkeld. Dat creëert mogelijkheden voor datatransmissie, en dus bijvoorbeeld snellere smartphones, maar kan ook ons begrip van het verloop van de tijd voorgoed veranderen.

Deze ontwikkeling betekent dat lasersignalen van het ene punt naar het andere kunnen worden gestuurd zonder atmosferische interferentie.

De dataverbindingen die we momenteel in het dagelijks leven gebruiken, zoals wifi, bluetooth of 4G, zijn gebaseerd op elektromagnetische golven via radiofrequenties. Met licht – zoals een laserstraal – kan tot honderd keer meer informatie worden verzonden, maar er is een addertje onder het gras. Minieme verschillen in druk en temperatuur – atmosferische interferentie dus – kunnen al een invloed uitoefenen op baan van de straal.

Meest stabiele laserstraal ooit

Het onderzoeksteam heeft een manier gevonden om dat te omzeilen. Een techniek genaamd fasestabilisatie produceert de meest stabiele laserstraal uit de geschiedenis. Dat betekent dat er meer gegevens kunnen worden verzonden tussen satellieten en de aarde, en met een grotere efficiëntie dan momenteel kan worden bereikt.

De onderzoekers van de Western Australia University zeggen dat hun werk de deur opent naar het gebruik van optische systemen via satellieten, waardoor communicatie sneller, veiliger en goedkoper wordt. Zo zouden er met de techniek bijvoorbeeld video’s kunnen gestreamd worden op de meest afgelegen regio’s ter wereld. Netflix kijken in de Kalahari-woestijn is dus geen verre droom meer.

Het geheim van de tijd ontsluieren

Nog een voordeel van deze technologie is dat het ook de meest precieze manier voorhanden is om het tijdsverloop tussen twee locaties te vergelijken.

‘Als je een van deze optische terminals op de grond hebt en een andere op een satelliet in de ruimte, dan kun je beginnen met het verkennen van fundamentele fysica’, zei de hoofdauteur dr. Sascha Schediwy in een persbericht.

‘En dan is er veel mogelijk: van het nauwkeuriger testen van Einsteins algemene relativiteitstheorie dan ooit tevoren, tot het ontdekken of fundamentele fysische constanten in de loop van de tijd veranderen.’

De techniek kan ook een stap voorwaarts betekenen in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en toekomstige ruimtemissies naar Mars, laat het internationaal onderzoeksteam weten.

Meer