Chinezen hebben een laserwapen

Het Chinese bedrijf ZKZM Laser heeft een laserpistool ontworpen dat door de politie onder meer tegen demonstranten zou kunnen worden ingezet. Het wapen zou onder meer in staat zijn om vanop nagenoeg één kilometer een spandoek of het haar van een betoger in brand te steken. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming gemeld.

“Het wapen zou bij het doelwit onmiddellijk een sterke pijnrespons zou produceren, maar kan in principe geen dodelijke letsels aanbrengen,” aldus een woordvoerder van de Chinese onderneming tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP).

“Het wapen heeft niet dezelfde uitwerking als een kogel en veroorzaakt ook geen brandwonden waarbij de menselijke huid en weefsels zouden verkolen. Om een dodelijk effect te kunnen bereiken, zou het wapen tot een laserkanon, met een grotere kracht, moeten worden opgewaardeerd.”

Inhumaan

De man gaf wel toe dat het bedrijf aan de ontwikkeling van een dergelijke technologie werkt. De woordvoerder verwees daarbij echter naar een internationale overeenkomst die de ontwikkeling van dodelijke lasers verbiedt. Hij gaf ook aan dat een dergelijk wapen inhumaan zou zijn en onvoorstelbare pijn zou veroorzaken.

Het wapen heeft een kaliber van 15 millimeter en weegt drie kilogram. De laser heeft een bereik van achthonderd meter en kan door glas en andere transparante obstakels passeren. Benadrukt werd dat het wapen op auto’s, boten en vliegtuigen kan worden gemonteerd.

Het bedrijf zei bovendien op zoek te zijn naar een partner met een licentie voor wapenproductie of een partij uit de veiligheidsindustrie of de defensiesector om een grootschalige fabricage te kunnen opstarten.

Sciencefiction

De woordvoerder zei nog dat vooral de Chinese politie als klant voor de technologie wordt verwacht. Sommige experts stellen zich echter sceptisch op tegenover de aankondiging en zeggen dat laserwapens nog steeds sciencefiction blijven.

Volgens de nieuwssite Techcrunch zijn er verschillende redenen waarom de militaire wereld nog geen werk heeft gemaakt van laserwapens die echt schade kunnen toebrengen. “De kracht die vereist is om een persoon vanop achthonderd meter direct in brand te steken, is enorm,” aldus de nieuwssite. “Een laserwapen met een gewicht van enkele kilometer dat een dodelijke uitwerking heeft, is momenteel nog steeds onhaalbaar.”

De ontwikkeling van laserwapens blijkt niet beperkt tot China. Ook alle grote bedrijven uit de militaire industrie in de Verenigde Staten werken aan prototypes voor het Amerikaanse ministerie van defensie. Vorig jaar maakte Lockheed Martin bovendien de productie bekend van een laserwapen van 60 kilowatt dat niet zichtbaar is voor het blote oog en kan worden ingezet tegen mortieren en kleine drones.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20