85% van ‘s werelds wapens zijn in handen van privé-personen

Wereldwijd zijn 857 miljoen vuurwapens in het bezit van particulieren, met inbegrip van veiligheidsfirma’s, gewapende groepen en bendes. Daarmee is 85 procent van het wereldwijde arsenaal vuurwapens in particulier bezit. Dat zegt een rapport van het Graduate Institute of International and Development Studies in Genève, dat onderzoek deed naar het wapenbezit in 230 landen.

Het rapport toont dat het eigendom van particuliere wapens in de wereld verder oploopt. Verder bleek dat in rijke naties meer vuurwapens worden aangetroffen dan in ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden.

Een miljard

Bijna 40 procent van alle wapens in de wereld zijn in handen van burgers van de Verenigde Staten. In totaal kunnen wereldwijd meer dan één miljard vuurwapens worden geteld. Dat betekent een stijging met 17 procent in de voorbije tien jaar.

Politiediensten en aanverwante diensten blijken 2 procent van het wereldwijde arsenaal te beheren, terwijl militaire voorraden een aandeel van 13 procent hebben. Tien jaar voordien werden wereldwijd 875 miljoen vuurwapens, waarbij 650 miljoen exemplaren in particulier bezit. Dat aandeel is sindsdien echter met 32 procent toegenomen.

De Verenigde Staten vertegenwoordigen slechts 4 procent van de wereldbevolking, maar Amerikaanse burgers bezitten wel 393 miljoen wapens bezitten. Dat is bijna 40 procent van het wereldwijde volume. Dit betekent bovendien 121 vuurwapens voor elke honderd inwoners. Dat is meer dan de combinatie van de vijfentwintig volgende landen in de rangschikking.

Tien jaar eerder stonden de Amerikanen bovenaan de lijst met 270 miljoen wapens. Dat volume vertegenwoordigde 90 wapens voor elke honderd inwoners. Op de tweede plaats volgde vorig jaar Jemen met 52,9 wapens per honderd inwoners, ex aequo gevolgd door Montenegro en Servië (39,1).

Rijkdom

In absolute volumes staat India op de tweede plaats met 71,1 miljoen vuurwapens, gevolgd door China met 50 miljoen exemplaren. Onderaan de lijst staan Indonesië, Japan en Malawi, die per honderd inwoners minder dan één vuurwapen hebben.

De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat het wapenbezit een opvallende overeenkomst toont met de rijkdom van een land. Naarmate de natie een grotere welstand heeft, neemt ook het wapenbezit toe.

Sinds het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw hebben Amerikaanse bedrijven meer dan 150 miljoen vuurwapens vervaardigd, waarvan het merendeel in eigen land werd verkocht.

Wanneer men naar politiediensten en aanverwante korpsen kijkt, leidt Rusland met 2,4 miljoen wapens, gevolgd door China (1,9 miljoen) en India (1,7 miljoen). In de militaire sector leidt Rusland opnieuw met 30,3 miljoen wapens, gevolgd door China (27,5 miljoen) en Noord-Korea (8,4 miljoen).

Meer