Meerderheid Europeanen zoekt online gezondheidsinformatie

In de Europese Unie blijft de bevolking een belangrijke consument van online gezondheidsinformatie. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Er zijn tussen de diverse lidstaten echter duidelijke verschillen.

Het onderzoek toonde dat 53 procent van de ondervraagden erkende in een periode van drie maanden minstens één keer online informatie over gezondheid te hebben opgezocht.

Dat betekende volgens Eurostat een stijging met 2 procentpunt tegenover het jaar voordien. Over een periode van een decennium was er zelfs sprake van een toename met 19 procentpunt.

Finnen

Onder meer erkenden de respondenten informatie te hebben gezocht over ziektes, verwondingen, voeding en middelen om de gezondheid te verbeteren. ‘Er konden daarbij echter tussen de lidstaten van de Europese Unie aanzienlijke verschillen worden geregistreerd,’ stippen de onderzoekers aan.’

De ranglijst wordt aangevoerd door Finland. Daar bleek 76 procent over een periode van drie maanden minstens één keer online gezondheidsinformatie te hebben opgezocht. Op de tweede plaats staat Nederland (74 procent), gevolgd door Cyprus (69 procent), Denemarken (67 procent) en Duitsland (66 procent).

Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich Bulgarije, waar slechts een score van 30 procent kon worden opgetekend. Ook Roemenië (31 procent), Italië (35 procent), Polen (47 procent) en Letland en Slovenië (48 procent) situeren zich onderaan in de rangschikking. Ook België behoort tot de landen waar een score van minder dan 50 procent wordt gemeld.

Toename

Eurostat merkt nog op dat alle lidstaten over de voorbije tien jaar een groei hebben laten optekenen, maar ook hier moesten aanzienlijke verschillen worden gemeld.

De grootste toename werd gemeld in Cyprus (53 procentpunt), gevolgd door Kroatië (37 procentpunt), Tsjechië (36 procentpunt) en Griekenland (35 procentpunt). De kleinste groei werd gemeld in Luxemburg (4 procentpunt), Frankrijk (13 procentpunt), Italië (14 procentpunt) en Roemenië (15 procentpunt).

Meer