Apple research-app maakt grootschalig onderzoek mogelijk

Apple wil iPhonegebruikers overtuigen om deel te nemen aan een grootschalige gezondheidsonderzoek. Er is wel een basisprobleem met de gegenereerde data.

Apple vraagt aan kopers van nieuwe iPhones en Apple Watches om in te tekenen op enkele vrijwillige gezondheidsonderzoeken. Door een app te downloaden, stuurt uw iPhone of Apple Watch alle data direct door naar verschillende universiteiten.

Studies

Die voeren daarmee longitudinale studies uit, die gesponsord worden door Apple. Het idee erachter is niet eens zover gezocht: omdat zoveel mensen een product van Apple continu bij zich hebben, ligt de participatiegraad bij zo een onderzoek erg hoog.

Klanten moeten geen deel uitmaken van de studies, die zijn allemaal vrijwillig. Er zijn momenteel drie onderzoeken lopend.

Hartslag op Apple Watch

Het eerste peilt naar de hartslag om sneller patronen voor hartstilstand aan te kunnen duiden. Het tweede legt een link tussen menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Een derde onderzoek kijkt naar koptelefoongebruik en de impact op het gehoor.

Voor hun privacy moeten de deelnemers niet bang zijn, het gaat Apple en de onderzoekers om de geaggregeerde data. Het gaat ook om apps die klanten sowieso vrijwillig gebruiken dan wel aan de kant laten liggen. De vraag is vooral of het onderzoek niet gedoemd is om te falen.

Steekproef

De steekproef is namelijk niet representatief voor de gehele bevolking. Zo weten we dat mensen die zich een Apple Watch kunnen permitteren, een mediaaninkomen hebben van 89.000 dollar per jaar. Volgens The New York Times is dat bij Androidgebruikers maar 65.000 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20