Meerderheid Europeanen steunt legalisering gebruik cannabis

Meer dan de helft van de Europese bevolking steunt de legalisering van het gebruik van cannabis door volwassenen. In die groep heeft bovendien ongeveer 30 procent interesse om het product ook daadwerkelijk te kopen. Dat blijkt uit een rapport van het Britse adviesbureau Hanway en de Amerikaanse cannabisproducent Curaleaf International.

“Een legalisering van de Europese cannabismarkt zou aanzienlijke financiële en economische baten kunnen genereren, zoals ook gebleken is in de Verenigde Staten, waar de lockdowns door de uitbraak van de coronapandemie het cannabisgebruik heeft doen toenemen”, merkt het persbureau Reuters op.

Geen eigen kweek

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Europeanen de opening en gereguleerde cannabiswinkels steunt, maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de meeste respondenten geen voorstander zijn om de plant thuis te kweken.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen om een ​​einde te maken aan het federale verbod op marihuana, dat zowel voor producenten als gebruikers juridische problemen oplevert. In een aantal staten is het product immers gelegaliseerd, waardoor een conflict met het federale verbod is ontstaan.

“De Europese cannabismarkt loopt drie tot vier jaar achter op de Verenigde Staten”, merkt Boris Jordan, de stichter van Curaleaf, in een commentaar op de studie op. “Het ziet er echter naar uit dat ingrijpende hervormingen sneller in Europa zullen worden doorgeduwd dan op de Amerikaanse markt.”

Duitsland

Een groot aantal Europese landen, waaronder Duitsland, hebben inmiddels het gebruik van cannabis voor een beperkt aantal medicinale doelstellingen goedgekeurd. Nog andere naties hebben het algemeen gebruik van het product volledig uit de strafwet verwijderd. Malta werd eind vorig jaar het eerste Europese land waar een beperkte teelt en een persoonlijk gebruik van cannabis werd toegestaan.

Een rapport van onderzoeker Prohibition Partners toonde dat de Europese cannabismarkt tegen het midden van dit decennium een jaarlijkse omzet van ruim 3 miljard euro zal realiseren, tegenover ongeveer 400 miljoen euro inkomsten vorig jaar.

Duitsland is tot nu toe de grootste cannabismarkt op het continent. “Er is in Duitsland een duidelijke politieke wens en bereidheid om het recreatieve gebruik van het product te legaliseren”, benadrukte Joe Bayern, de CEO van Curaleaf. “Aangezien Duitsland de grootste economie van Europa is, mag verwacht worden dat het land wellicht het voortouw zal nemen en een domino-effect zal veroorzaken op de rest van het continent.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20