Malta legaliseert als eerste EU-land cannabisteelt en -bezit voor persoonlijk gebruik

Malta wordt het eerste Europese land dat de teelt en het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseert. Dat wetgeving werd dinsdag goedgekeurd in het Maltese parlement en zou dit weekend in werking treden, schrijft The Guardian.

Volwassen Maltezen mogen voortaan maximaal zeven gram cannabis bezitten, en mogen thuis tot vier cannabisplanten kweken. Van die eigen kweek mag maximaal 50 gram worden bewaard.

Daarbovenop wordt het mogelijk om gereguleerde non-profitorganisaties van maximaal 500 personen op te richten. Die clubs mogen de drug kweken voor het exclusieve gebruik van hun leden.

Het gebruik van cannabis in het openbaar blijft in Malta wel illegaal en wordt bestraft met een boete van 235 euro. Wie cannabis rookt in het bijzijn van een kind, zowel in het openbaar als privé, riskeert een boete van tussen de 300 en 500 euro.

Soortgelijke wetgeving

De beslissing van Malta komt niet geheel onverwacht. Het land is bovendien niet de enige Europese staat die de wetgeving rond cannabis versoepelt. Duitsland kondigde onlangs aan een wettelijk gereguleerde markt te willen creëren, eerder maakten de regeringen van Zwitserland, Luxemburg en Nederland dezelfde ambities bekend. Italië plant een referendum over de zaak.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben Canada, Mexico en achttien Amerikaanse staten al soortgelijke wetgeving ingevoerd.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20