Meer en meer klachten van consumenten die ongewild worden overgezet naar een andere energieleverancier

In ons land bestaan er verschillende bedrijven die je helpen om een goedkopere energieleverancier te vinden. Doorgaans wordt de overstap volledig voor je geregeld. En dat durft al eens foutlopen. Volgens HLN.be zijn er veel klachten over Gaele, de energiemakelaar van Test Aankoop. Die zou klanten koppelen aan een andere leverancier zonder dat zij daar weet van hebben.

Door de hoge energieprijzen nemen almaar meer mensen hun energiefactuur onder de loep. Door energieleveranciers te vergelijken kan je al snel tientallen euro’s per maand besparen. Je kan zelf leveranciers vergelijken met behulp van vergelijkinssites, zoals de V-test van de Vlaamse energieregulator. Maar je kan ook een makelaar in de arm nemen. Die gaan dan op zoek naar de goedkoopste leverancier voor jouw situatie.

Een factuur van 2 miljoen euro

Maar bij die makelaars durft het als eens foutlopen. HLN.be meldt dat er de laatste tijd veel klachten zijn over Gaele, de energiemakelaar van Test Aankoop. Die zet klanten automatisch over naar een nieuwe energieleverancier. De nieuwssite belicht het verhaal van een vrouw die ongewild bij een andere leverancier terecht kwam. Plots kreeg ze een factuur in de bus van ruim 2 miljoen euro.

In een reactie laat Gaele weten dat de persoon in kwestie zich in 2018 had ingeschreven op de site en daarbij had gekozen voor een zogenaamde opt-outsysteem. Dat betekent dat een voorstel automatisch wordt aanvaard als je niet reageert. Dat systeem kwam in 2019 ook al onder vuur te liggen.

Veertien dagen

“Wanneer wij een contract voorstellen, hebben de mensen veertien dagen de tijd om te reageren”, laat Luc Demeyere van energiemakelaar Enbro, het bedrijf achter Gaele, weten in een reactie aan VTM Nieuws. “Hoe dit alles werkt, staat perfect uitgelegd op de site.” Hij erken dat mensen dit misschien uit het oog verliezen, maar hij voegt er wel aan toe dat Gaele nooit mensen heeft verplicht een contractuele verbintenis aan te gaan voor iets dat ze niet willen.

Gaele heeft naar eigen zeggen de persoon in het verhaal van HLN.be een ander contract gegeven omdat ze klant was bij Vlaamse Energieleverancier, een energieleverancier die over de kop is gegaan. Maar de vrouw ontkent dat.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.