Meer dan een derde van de Duitse bedrijven verwacht dit jaar personeel te schrappen

Meer dan een derde van de Duitse bedrijven verwacht dit jaar personeel te schrappen
BMW-fabriek in Duitsland – (Photo by Johannes Simon/Getty Images)

Key Takeaways

  • Meer dan een derde van de Duitse bedrijven verwacht dit jaar hun personeelsbestand in te krimpen.
  • De industriële sector toont de meest pessimistische vooruitzichten, met 42 procent die ontslagen verwacht.
  • Geopolitieke conflicten, wereldwijde economische zwakte en het beleid van de Amerikaanse regering dragen bij aan de economische uitdagingen van Duitsland.

De Duitse economie staat voor uitdagingen, en dit zou in 2025 tot een aanzienlijk banenverlies kunnen leiden. Uit een enquête van het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) blijkt dat meer dan een derde van de Duitse bedrijven van plan is hun personeelsbestand dit jaar in te krimpen. Het IW ondervroeg in maart en april 2025 ongeveer 2.000 bedrijven over hun bedrijfsverwachtingen.

Pessimistische vooruitzichten

De bevindingen tonen een verschuiving in het sentiment vergeleken met de vorige herfstenquête. Terwijl 38 procent van de bedrijven toen van plan was om banen te schrappen en slechts 17 procent van plan was om mensen aan te nemen, zijn deze cijfers verschoven naar 35 procent die banenverlies verwacht en 24 procent die van plan is om mensen aan te nemen in de lente-enquête van 2025.

De industriële sector toonde bijzonder pessimistische vooruitzichten, met 42 procent van de respondenten die ontslagen verwachtten en slechts 20 procent die van plan was om nieuwe banen te creëren. De dienstensector toonde zich daarentegen optimistischer, met 21 procent verwachte ontslagen en 36 procent verwachte aanwervingen.

Geopolitieke conflicten

Het IW schrijft de voortdurende uitdagingen voor de Duitse industrie toe aan geopolitieke conflicten, een verzwakkende wereldeconomie en onzekerheden als gevolg van het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering. Hoge energie-, regelgevings- en arbeidskosten dragen verder bij aan het verminderde concurrentievermogen en hebben invloed op de internationale activiteiten van Duitsland. Hoewel er tijdens de onderzoeksperiode nog geen specifieke tariefverordeningen van kracht waren, was het exportklimaat al wel negatief beïnvloed.

De hoofdeconoom van het IW, Michael Grömling, beschrijft de situatie als een “zware test” voor de Duitse economie, en benadrukt dat “de stemmingen van Donald Trump op een ongelegen moment komen en een zware last leggen op het dagelijkse bedrijfsleven.”

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00