Nieuwe bestellingen voor de Duitse industrie daalden in januari met 7 procent


Key Takeaways

  • De Duitse bestellingen voor de verwerkende industrie zijn in januari met 7 procent gekelderd, waarbij de bestellingen voor machines met meer dan 10 procent zijn gedaald.
  • De alarmerende start van het jaar onderstreept de uitdagingen voor de Duitse economie, die in 2022 met 0,2 procent kromp.
  • Friedrich Merz staat voor een lastige taak om als bondskanselier zowel de Duitse economie als de defensiecapaciteit nieuw leven in te blazen.

De nieuwe bestellingen voor de Duitse verwerkende industrie daalden in januari met 7 procent ten opzichte van december. Dat schrijft The Telegraph. Deze daling was vooral uitgesproken bij de machinebestellingen, die met meer dan 10 procent daalden, en bij “overige transportmiddelen”, waaronder vliegtuigen, schepen, treinen en militaire voertuigen, die met bijna 18 procent daalden. Consumentengoederen zagen ook een bescheiden daling van 2 procent.

Deze alarmerende start van het jaar onderstreept de uitdagingen voor de Duitse economie, die in 2022 met 0,2 procent kromp. De dreigende tarieven van 25 procent op de Duitse export naar de VS zetten het exportafhankelijke model nog meer onder druk. De fabrieksorders liggen nu 11 procent lager dan in januari 2020, vóór het uitbreken van de COVID-19 pandemie.

Lastige taak

Friedrich Merz (CDU), die kans maakt om kanselier te worden na de verkiezingen van vorige maand, staat voor een lastige taak om zowel de economie als de defensiecapaciteit van het land nieuw leven in te blazen. Hij wil Duitsland uit de economische stagnatie en geopolitieke onzekerheid halen op een cruciaal moment.

De oorlog in Oekraïne heeft de kwetsbaarheid van de Duitse industrie blootgelegd, die sterk afhankelijk was van betaalbare energie uit Rusland. Bovendien zet de toestroom van goedkope elektrische auto’s uit China de Duitse autosector onder druk.

Voorgesteld investeringsplan van 500 miljard euro

Het besluit van Donald Trump om de steun voor de defensie van Oekraïne te verminderen, onderstreept de noodzaak voor Europa’s grootste economie om haar militaire capaciteiten en productie te versterken. Dit is essentieel om het continent zowel onmiddellijk als op lange termijn veiliger te maken.

Het voorgestelde investeringsplan van 500 miljard euro van Merz, inclusief meer lenen voor defensie-uitgaven, betekent volgens Evelyn Herrmann van Bank of America een belangrijke verschuiving in het Duitse begrotingsbeleid. Dat vertelde ze bij The Telegraph. Deze stap heeft het potentieel om de economische vooruitzichten op middellange termijn te veranderen, wat zou kunnen leiden tot een groei van 1,5 procent-2 procent in 2027, of zelfs hoger als de middelen effectief worden gebruikt.

Risico’s verbonden aan plan

Er zijn echter onmiddellijke risico’s verbonden aan dit plan. De financiële markten hebben gereageerd op de toegenomen leningen met hogere rentetarieven, wat een negatief effect kan hebben op de particuliere sector en andere landen, waaronder het VK, waardoor de groeistimulans mogelijk wordt afgezwakt.

Tegelijkertijd heeft de samenloop van ontwikkelingen in Europa en onrust in de VS de dollar verzwakt en de euro versterkt. Dit zou Duitse fabrikanten verder kunnen benadelen door hun producten relatief duurder te maken op de wereldmarkten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.