Meer dan 5.000 ondernemers hebben coronasteun moeten terugbetalen aan de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid heeft bij welgeteld 5.044 ondernemers en zelfstandigen de coronahinderpremies teruggevorderd. Daarnaast hebben 405 ondernemers de compensatiepremie terugbetaald.

In totaal heeft de Vlaamse regering 5.449 premies teruggevorderd. De meeste terugvorderingen zien we bij de coronahinderpremies. Volgens De Tijd werden er 5.044 van de 106.311 uitbetaalde hinderpremies teruggevorderd. 3.151 ondernemers hebben die ondertussen al terugbetaald voor een totaalbedrag van 19,4 miljoen euro. De Vlaamse regering heeft 1.158 miljard euro steun verleend via de hinderpremie.

De coronahinderpremie kwam er half maart als steunmaatregel voor alle handelszaken die verplicht moesten sluiten als gevolg van de coronacrisis. Volgens Hilde Crevits, minister van Economie en Werk, zijn het merendeel van de onterechte aanvragen het gevolg van de verwarring in het begin over het doel van de premie. 

Terugvordering compensatiepremie

Voorts heeft de Vlaamse regering 405 compensatiepremies teruggevorderd ten belope van 1,1 miljoen euro. In totaal werden er al 78.523 compensatiepremies uitbetaald met een totaal prijskaartje van 236 miljoen euro.

De compensatiepremie werd in het voorjaar in het leven geroepen voor ondernemers die niet moesten sluiten, maar wel 60 procent omzetverlies leden tegenover een jaar eerder. De eenmalige premie bedroeg toen 3.000 euro.

Ondernemingen die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijden als gevolg van de getroffen coronamaatregelen, kunnen opnieuw op een premie rekenen. Die bedraagt 10 procent van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Volgens de Vlaamse regering is dat een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20