De jongste renteknip van de Europese Centrale Bank (ECB) zet almaar meer banken aan om de spaarrentes te verlagen. De grootbank Belfius kondigde onlangs aan dat de rente op de klassieke spaarrekening zakt. Deutsche Bank en BankB volgen nu het voorbeeld van hun concurrent.
Key takeaways
- Na Belfius en Keytrade Bank zetten nu ook Deutsche Bank en BankB het mes in de spaartarieven.
- De financiële instellingen reageren daarmee op de jongste renteverlaging van de ECB. Die heeft in minder dan een jaar tijd de zogenaamde depositorente verlaagd van 4 naar 2,25 procent.
- Kans is groot dat de komende weken nog meer banken de spaartarieven naar beneden zullen bijstellen.
Context: De ECB heeft eerder deze maand voor de zevende keer in minder dan een jaar tijd de rente met 25 basispunten verlaagd.
- Door die rentewijziging krijgen de financiële instellingen voortaan een vergoeding van 2,25 procent op de overtollige spaardeposito’s die ze stallen bij de monetaire instelling. Ze hebben daardoor zelf minder ruimte om hun klanten een hogere spaarrente uit te betalen.
- Belfius was een van de eerste banken die reageerde op de renteknip van de ECB. De grootbank gaat op 1 mei de rente op de klassieke spaarrekening verlagen van 0,8 naar 0,7 procent. Ook de internetbank Keytrade Bank heeft al het hakmes bovengehaald.
In het nieuws: Enkele andere banken volgen nu het voorbeeld van Belfius.
- BankB, die vroeger CKV heette, heeft de rente op het gewone spaarboekje verlaagd van 1,75 procent naar 1,5 procent.
- Wie zijn geld parkeert op de spaarrekening Silver Account van Deutsche Bank moet voortaan tevreden zijn met een spaarrente van 1,5 procent, tegenover 1,75 procent voorheen. Dat tarief geldt enkel als er minstens 50.000 euro op de rekening staat. Wie minder spaart, ziet de rente dalen tot 1,45 procent.
Meer banken die spaarrentes zullen verlagen?
Vooruitblik: Kans is groot dat de komende weken meer banken het voorbeeld van vdk bank en Belfius zullen volgen. Vraag is hoe diep de rente bij sommige formules nog kan zakken.
- Zo moet je bij veel klassieke spaarboekjes vandaag al tevreden zijn met bescheiden spaarvergoeding. Wie bijvoorbeeld zijn geld op de gewone spaarrekening van BNP Paribas Fortis (en de dochterondernemingen Hello Bank en Fintro) parkeert, krijgt een rente van slechts 0,6 procent. Bij ING bedraagt die 1,5 procent en bij KBC 0,7 procent, leert de vergelijking van Spaargids.be ons.
- Veel banken hebben alternatieven in hun aanbod, maar die leggen doorgaans beperkingen op. Het merendeel van de meest rendabele spaarboekjes laten je, net zoals de Flow-Spaarrekening, een maximaal bedrag per maand sparen. Dat is doorgaans 500 euro.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.