Een nieuw hoofdstuk in de historie rond de gevallen techparel Wirecard: heel wat medewerkers van BaFin, de financiële toezichthouder die het Duitse betaalbedrijf de hand boven het hoofd hield, handelden de voorbije jaren in aandelen van Wirecard.
Bijna twee maanden geleden viel het doek over Wirecard, maar nog altijd blijft de gevallen fintechparel de gemoederen beroeren in Duitsland. Mysterieuze – en onbestaande – rekeningen die officieel goed waren voor een bedrag van 1,9 miljard euro, deden het bedrijf omvallen. Voormalig CEO Markus Braun werd gearresteerd op verdenking van het vervalsen van rekeningen en marktmanipulatie, maar kwam vrij na betaling van een borgsom van 5 miljoen euro.
Hoe meer de Britse zakenkrant Financial Times de afgelopen jaren inbeukte op Wirecard met verhalen over fraude en schandalen, hoe meer de Duitse financiële sector én beurstoezichthouder BaFin Wirecard de hand boven het hoofd hield. Dat Wirecard viel, stuurde een schokgolf door Duitsland en noopte de Deutsche Börse ertoe om Wirecard in sneltempo uit de Duitse sterindex DAX te gooien. Maaltijdbezorger Delivery Hero is de gelukkige opvolger.
Beurslieveling
Nu blijkt uit gegevens van het Duitse ministerie van Financiën dat medewerkers van de marktentoezichthouder BaFin gretig handelden in aandelen van Wirecard. Tijdens de afgelopen twee jaar belegde één op de vijf medewerkers in het betaalbedrijf. In de eerste zes maanden van dit jaar deden de personeelsleden dat zelfs nog iets intensiever dan voorheen. Nochtans was de Britse zakenkrant Financial Times dan al op kruistocht tegen Wirecard vertrokken.
Op zich is het niet zo bijzonder dat de BaFin-medewerkers zelf belegden in wat vroeger gold als een echte beurslieveling. Bovendien ziet de marktenwaakhond er zelf heel strikt op toe dat haar personeelsleden niet met voorkennis konden handelen. Toch staat de gedragscode in schril contrast met die van pakweg de Europese Centrale Bank, waar medewerkers zich niet mogen inlaten met aandelen of obligaties van financiële bedrijven.