Gevallen fintechparel Wirecard verdwijnt uit Duitse sterindex DAX

Op 24 augustus kegelt de Duitse beurs de gekapseisde fintechparel Wirecard uit de DAX, de verzameling van 30 Duitse topaandelen. De Deutsche Börse past daarvoor in allerijl haar reglement aan.

Net geen twee jaar nadat de fintechparel met veel bombarie haar intrede maakte in de Duitse sterindex, mag Wirecard alweer de aftocht blazen. Op 6 september duwde het bedrijf van Markus Braun Commerzbank uit de DAX. Erg sneu voor de financiële speler die de index in 1988 mee oprichtte. ‘Wirecard heeft het klaargespeeld om zich van een onbeduidende aanbieder van betaaldiensten te ontwikkelen tot een machtig financieel instituut’, schreef de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche toen lyrisch.

Van al dat enthousiasme is nu niet veel meer te merken. Met de aanpassing van de regels kiest de Duitse beurs nu voor snelheid. Bedrijven die failliet zijn, worden voortaan binnen de twee dagen uit de DAX geknikkerd. Tot nu vond er slechts om de drie maanden een herziening plaats. De voorbije weken trok de Deutsche Börse naar haar beleggers voor advies over Wirecard, en het antwoord liet zich raden: weg ermee.

Manipulatie

Eind juni gaf Wirecard toe waar velen voor vreesden. De mysterieuze rekeningen die officieel goed zijn voor een bedrag van 1,9 miljard euro, bestaan niet. Voormalig CEO Markus Braun werd daarop gearresteerd op verdenking van het vervalsen van rekeningen en marktmanipulatie, maar kwam vrij na betaling van een borgsom van 5 miljoen euro. Eind juli werd hij voor de tweede keer opgepakt, omdat hij sinds 2015 zou weten dat de boekhouding niet klopte.

Het kapseizen van Wirecard stuurde een ongeziene schokgolf door Duitsland. Hoe meer de Britse zakenkrant Financial Times inbeukte op Wirecard met verhalen over fraude en schandalen, hoe meer de Duitse financiële sector én beurstoezichthouder BaFin Wirecard de handen boven het hoofd hield. Dat speelt ongetwijfeld mee in de beslissing om Wirecard in sneltempo buiten te dragen uit de beursindex.

Overigens is maaltijdbezorger Delivery Hero een kanshebber om het plekje in de Duitse sterindex in te vullen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20