Nieuwe details over Chinese raket bekend: gaat de Changzheng 9 de eerste mensen naar Mars sturen?

Chinese raketwetenschappers hebben onthuld hoe de Changzheng 9, het toekomstige vlaggenschip van het Chinese ruimteprogramma, er zal uitzien. Dat berichtte de staatskrant China Daily.

Waarom is dit belangrijk?

China is in de ruimte de voorbije jaren een waar inhaalmanoeuvre aan het uitvoeren tegenover de rest van de wereld. Het land is nu van plan om binnen enkele jaren eerst mensen op de maan en vervolgens op Mars te plaatsen. 

De essentie: Gu Mingkun, een raketwetenschapper bij de Chinese academie voor de ontwikkeling van lanceervoertuigen, de grootste raketbouwer in het land, onthulde tijdens een persconferentie enkele details over de Changzheng 9, ofwel de Lange Mars 9.

  • Het vlaggenschip zal bestaan uit drie rakettrappen en zal maar liefst 110 meter lang zijn. Dat plaatst het in dezelfde categorie als de Space Launch System (SLS), de Amerikaanse raket die binnenkort astronauten naar de maan moet vervoeren. Het SLS is tussen 98 en 111 meter lang, afhankelijk van de configuratie.
  • De raket zal een stuwkracht van 6.000 ton krijgen. Dat is een stuk meer dan de 4.000 ton van de SLS-raket. 
  • Volgens de ontwikkelaar zal de raket krachtig genoeg zijn om 50 ton aan materiaal in een baan rond de maan te plaatsen. Dat zou de Changzheng 9 in staat stellen niet enkel bemande missies uit te voeren, maar zelfs om componenten van een grootschalige maanbasis te vervoeren.
  • Ter vergelijking: de huidige configuratie van de SLS-raket, die gebruikt werd tijdens Artemis I en ook voor de volgende twee missies van dienst zal zijn, is in staat 27 ton in een baan rond de maan te brengen. Latere versies zullen worden uitgebreid tot 42 en mogelijk zelfs 46 ton.

Missies naar de diepe ruimte

Vooral opvallend: De Changzheng 9 zal in staat zijn om bemande missies voorbij de maan uit te voeren, aldus Gu.

  • Volgens de raketontwikkelaar zal het tuig worden gebruikt om uiteindelijk mensen op Mars te plaatsen. Gu vertelde dat de raket “het bereik van de mensheid binnen het zonnestelsel aanzienlijk zal verhogen”.
  • Ook zal een kleiner model gebruikt worden om objecten in een lage baan rond de aarde te plaatsen. Die zullen bestaan uit slechts twee rakettrappen en zullen zo’n 150 ton naar de ruimte kunnen brengen. De Changzheng 5, de grootste Chinese raket die momenteel in gebruik is, kan maar 25 ton in een lage baan rond de aarde plaatsen.
  • Vooral opvallend: de eerste rakettrap van de Changzheng 9 zal volledig herbruikbaar zijn, iets wat China eerder al aankondigde. Dat moet de kosten van een lancering aanzienlijk drukken. 

(evb)

Meer