Hoe gaan we ooit overleven op Mars? “Omtoveren tot een tweede aarde”

Erik Roelandt, educatief medewerker bij Blokland, sprak met Business AM Radio over hoe een toekomstige Marskolonie er zal uitzien.


Beluister het volledige interview hier.


Waarom is dit belangrijk?

Verschillende ruimteagentschappen, waaronder het Amerikaanse en het Chinese, zijn de komende decennia van plan om mensen naar Mars te sturen. Maar om daar te overleven, moeten een aantal grote uitdagingen worden overwonnen.

De essentie: Volgens Roelandt zal het in het begin niet gemakkelijk zijn. Uiteindelijk zal de mensheid Mars echter ‘terraformen’, ofwel “omtoveren tot een tweede aarde.”

  • De temperaturen op de rode planeet zijn de eerste uitdaging. Aan de polen kan het kwik zelfs tot onder -100 graden Celsius dalen. De gemiddelde temperatuur op Mars schommelt rond de -63 graden. “Het is aan te raden om daar pakken aan te doen”, grapt Roelandt. 
  • Ook is er maar een zeer ijle atmosfeer. Om zonder pak op Mars te kunnen rondlopen, moet daar ook iets aan worden gedaan. Dat zal nodig zijn om te kunnen ademen, maar ook bijvoorbeeld om het mogelijk te maken dat er zich vloeibaar water aan de oppervlakte bevindt, zegt de ruimtekenner.
  • Het terraformen van Mars zal niet meteen voor vandaag zijn. “Dat duurt wel een paar honderd jaar.” Ooit moet de mensheid er wel aan beginnen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter, denkt Roelandt.
Meer