Marktwaarde Meta duikt onder 600 miljard dollar: hoe dit in het voordeel van de techgigant kan spelen

De beurswaarde van Meta, het vroegere Facebook, is dinsdag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen gezakt tot 599,3 miljard dollar. Het feit dat het bedrijf nu minder dan 600 miljard dollar waard is, kan wel eens in het voordeel spelen van de techgigant.

Meta beleeft allesbehalve een topperiode op de beurs. Het aandeel van de techgigant is sinds vorige woensdag gezakt met ruim 30 procent. Beleggers hebben het moederbedrijf boven Facebook de rug toegekeerd na teleurstellende jaarresultaten. Het bedrijf zag de inkomsten fors dalen door onder meer een aanpassing van het privacybeleid van Apple, waardoor het moeilijker is om gepersonaliseerde advertenties te publiceren, een belangrijke inkomstenbron van Meta.

Onder de 600 miljard dollar

Door het beursverlies is de marktwaarde van Meta gezakt tot 599,3 miljard dollar. De afgenomen beurswaarde zou onverwachts kunnen resulteren in goed nieuws voor Mark Zuckerberg, merkt de Amerikaanse nieuwssite CNBC op.

Hoe komt dat? In juni 2021 heeft een commissie van het Huis van Afgevaardigden een reeks ingrijpende antitrusthervormingen goedgekeurd. Die hervormingen moeten weliswaar nog in een wet worden gegoten. Maar indien die hervormingen er komen, kunnen ze vergaande gevolgen hebben voor grote techbedrijven. Het wetsvoorstel moet het voor dominante platforms moeilijker maken om kleinere concurrenten op te slorpen en hen verbieden om bedrijven te bezitten waarmee duidelijke belangenconflicten gepaard gaan.

Belangrijk detail: de nieuwe regelgeving zou enkel van toepassing zijn op bedrijven met een beurswaarde van minstens 600 miljard dollar. Op basis van de huidige marktwaarde zou Meta dus aan die regelgeving kunnen ontsnappen.

Nog een wetsvoorstel

CNBC merkt op dat het ver van zeker is dat die hervorming er komt. Daarenboven kan de wettekst nog gewijzigd worden, en zelfs in de oorspronkelijke formulering zou de wet nog enige tijd van toepassing zijn op bedrijven nadat de marktwaarde onder de grens van 600 miljard dollar is gezakt.

Voorts mogen we niet vergeten dat het Senaat onlangs nog een soortgelijke hervorming heeft goedgekeurd, maar met het grote verschil dat de drempel verlaagd wordt tot 550 miljard dollar, waardoor Meta alsnog onder de wetgeving zou vallen. “De marktwaarde moet gebaseerd zijn op een eenvoudig gemiddelde van de slotkoers per (gewoon) aandeel gedurende de handelsdagen in de periode van 180 dagen die eindigt op de datum van aanneming van deze wet.” Nogmaals dit gaat over wetsvoorstellen. Het is dus nog afwachten of dit alles wel degelijk wordt goedgekeurd.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20