Marine Le Pen: “Breek alle windmolenparken af”

“Ik stop elke nieuwe constructie van windmolenparken en richt een grote werfactie op om ze af te breken.” Dat liet Franse presidentskandidate Marine Le Pen weten in een interview met RTL France. Le Pen is presidentskandidaat voor Rassemblement National (RN). Bij de vorige presidentsverkiezingen in Frankrijk verloor ze in de tweede ronde van Emmanuel Macron.

Windmolens afbreken, kerncentrales opbouwen

Deze ochtend was Marine Le Pen te gast op het ochtendprogramma van de Franse radiozender RTL Radio. In een interview over haar presidentiële campagne laat ze weten radicaal tegen hernieuwbare energie te zijn. Volgens Le Pen zorgt hernieuwbare energie voor een te hoge elektriciteitsfactuur. Daarom pleit ze voor een complete stopzetting van alle subsidies voor hernieuwbare energie, die volgens haar een totaal budget van zes of zeven miljard euro per jaar bedragen.

Als alternatief stelt Le Pen een uitbreiding van de nucleaire productiecapaciteit voor in Frankrijk. Dat houdt ook de bouw van enkele nieuwe kerncentrales in. Eerder deze week stelde president Emmanuel Macron zijn investeringsplan France 2030 voor. Hierin maakte Macron bekend 30 miljard euro te willen investeren om de Franse industrie klaar te stomen voor de toekomst. De zogenaamde mini-kerncentrales krijgen een prominente plaats in dit plan.

Of een complete afbraak van alle windmolens en de opbouw van nieuwe kerncentrales tot een goedkopere energiefactuur zou leiden is niet zeker. Nieuwe kerncentrales zijn duur en de huidige projecten van nieuwe centrales in opbouw worden geplaagd door mankementen. Zo bouwt Frankrijk in Flamanville sinds 2007 aan een nieuwe kerncentrale, de ingebruikname wordt pas tegen 2023 ingeschat. Ook is de kostprijs van die centrale doorheen de jaren ferm opgelopen van 3,3 miljard euro in 2007 tot 11 miljard euro.

Le Pen vs Zemmour

In april volgend jaar trekken de Fransen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Volgens de huidige peilingen staan Macron en Le Pen op kop met respectievelijk 24 en 16 procent. Le Pen staat slechts één procent verwijderd van de beruchte opiniemaker Eric Zemmour.

De voormalige journalist en schrijver Eric Zemmour geniet van een enorme populariteit bij extreemrechts in Frankrijk. Zemmour komt al enkele jaren in opspraak omwille van zijn radicale visie op migratie en assimilatie. Ook is hij een sterke aanhanger van de ‘grand remplacement’. Die theorie wil dat de inheemse Europese bevolking systematisch wordt vervangen door moslimmigranten.

Le Pen blijft echter overtuigd dat zij de sterke kandidaat is om Macron op te volgen in het Elysée. “Peilingen waar journalisten zich mee amuseren die zich zes maanden voor de verkiezingen voordoen, willen weinig zeggen. Ik kan en ik zal winnen”, aldus een zelfverzekerde Le Pen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20