Mini-kerncentrales, groene waterstof, elektrische auto en ruimtevaart: dit zijn de industrieplannen van Frans president Macron

In een strak geregisseerde onemanshow kondigde Frans president Emmanuel Macron dinsdag zijn investeringsplan France 2030 aan. Daar is een bedrag van 30 miljard euro mee gemoeid.

Van Frankrijk weer een toekomstgerichte industriële mogendheid maken. Dat is Macrons ambitie, nadat in de coronacrisis bleek dat Frankrijk voor medisch en ander basismateriaal te afhankelijk van het buitenland geworden was.

“Maar om een grote industrieproducent te zijn, moeten we ook voorloper zijn op het vlak van nieuwe technologie. De twee zijn aan elkaar gekoppeld”, verklaarde hij voor een publiek van circa 200 studenten en bedrijfsleiders dat hij had uitgenodigd in het Elysée.

Macron kondigde een investeringsplan van 30 miljard euro aan om tegen 2030 de industriële capaciteit van Frankrijk te verhogen. Het gaat grosso modo om een vijfjarenplan dat in 2023 van start kan gaan.

Dit zijn enkele klemtonen:

  • Zoals eerder uitlekte, trekt Frankrijk de kaart van mini-kerncentrales. Het plan voorziet 1 miljard euro aan investeringen in zogeheten SMR’s of small modular reactors. Het is voor Macron het belangrijkste punt van zijn industrieel plan.
  • Macron wil van Frankrijk de leider maken op het vlak van groene waterstof, onder meer via de bouw van twee grote electrolysers, de installaties die waterstof maken.
  • Tegen 2030 moet Frankrijk het eerste koolstofarme vliegtuig bouwen. Het Zuid-Franse Toulouse is de thuisbasis van Airbus.
  • Een bedrag van 2 miljard euro is voorzien om de digitalisering en robotisering van de landbouw te versnellen. Ook innovatieprojecten op het vlak van genetica kunnen op die enveloppe een beroep doen.
  • De Franse autofabrieken moeten grote producenten worden van elektrische en hybride wagens.
  • Macron wil ook dat Frankrijk “deelneemt aan het ruimteavontuur” dat met privéspelers als SpaceX of Blue Origin een nieuwe dynamiek gekregen heeft. De Franse industrie moet volgens hem in staat zijn om onder meer microsatellieten en herbruikbare kleine ruimteraketten te ontwikkelen.
  • Of het nu gaat om de industrie of de gezondheidszorg, Macrons basisprincipe is dat Frankrijk minder afhankelijk moet worden van buitenlandse toeleveranciers. Vandaar dat zijn investeringsplan ook 6 miljard euro voorziet in de productie van computerchips “Made in France”.

Presidentsverkiezingen

De aankondiging van Macron is niet los te zien van de presidentsverkiezingen die in april plaatsvinden. In de peilingen staat hij voorlopig vrij onbedreigd aan kop, met circa een kwart van de kiesintenties.

Wie zijn belangrijkste uitdager wordt, is nog onduidelijk. Lange tijd werd gedacht aan Marine Le Pen, maar zij krijgt op uiterst rechts onverwacht grote concurrentie van de controversiële publicist Eric Zemmour. De rechtse partij Les Républicains (LR) moet zijn kandidaat nog aanduiden. De linkerzijde is erg verdeeld.

(am)

Meer