Manieren om geld te besparen op schoolmateriaal

De lijst van schoolspullen die je nodig hebt kan soms behoorlijk overweldigend zijn, maar laat je zeker niet door de omvang van deze lijst afschrikken. Hieronder hebben we namelijk een aantal eenvoudige manieren voor verzameld waarmee je aardig wat geld kunt besparen op schoolspullen die jij, of je kinderen, nodig hebben.

Ga eerst thuis een “winkelen”

Voordat je naar de winkel gaat om schoolspullen in te slaan, kun je eerst ook een strooptocht houden door je eigen huis om te zien of er geen spullen aanwezig zijn die op school gebruikt kunnen worden. Deze dingen kun je dan dus al direct van de lijst afstrepen, zoals een liniaal, een etui, een potlooddoos, een rekenmachine en een rugzak. Dit zijn bovendien spullen die je niet elk jaar hoeft te vervangen, dus kun je met een gerust hart het exemplaar van het vorige jaar blijven gebruiken als dit nog in een degelijke staat is.

In plaats van potloden en pennen te gaan kopen, kun je op school ook prima uit de voeten met exemplaren die je gratis hebt gekregen van winkels en bedrijven. In ruil daarvoor zul je in de meeste gevallen nieuwsbrieven in de map junkmail van je e-mailbox ontvangen.

Wanneer je toch moet gaan winkelen voor schoolspullen

Op het moment dat je schoolspullen, zoals kleurpotloden, snelhechters en schrijfblokken aan moet gaan schaffen, dan doe je er verstandig aan om niet direct naar de eerste de beste kantoorwinkel te gaan. Beter kijk je even rond of er bij je in de buurt geen discounter aanwezig is die dit soort spullen tegen een veel lagere prijs aan kan bieden. Ook kan het je enorm helpen als je elke week de reclamefolders van verschillende bedrijven goed in de gaten houdt om op die manier de beste koopjes van elke winkel te kunnen traceren. Alleen maar naar een winkel gaan omdat je er bijvoorbeeld van oudsher vaste klant bent, is immers geen reden om daar ook daadwerkelijk veel meer geld uit te gaan geven voor een product dat je elders spotgoedkoop aan kunt schaffen. Je kunt elke euro namelijk maar één keer uitgeven en zeker als je een beperkt budget hebt, is het goed om de prijzen nauwkeurig te vergelijken en zo de beste deal te sluiten.

Je kunt er bovendien voor kiezen om je schoolspullen te gaan kopen in een winkel die een prijsgarantie geeft. Op die manier hoef je niet langs een heleboel andere zaken om toch de beste deal te kunnen sluiten. Deze winkel zal je immers het prijsverschil terugbetalen (en soms zelfs nog een extra korting hieraan toevoegen). Dit bespaart je dus een heleboel tijd, moeite en vaak ook nog vervoerskosten.

Profiteer van je taxfree vakantie

Veel landen hebben taxfree vakantie rond het begin van elk schooljaar. Voordat je op reis gaat, kun je dan ook even checken of dit ook het geval is op de vakantiebestemming die je hebt geboekt. Wanneer dit inderdaad het geval is, kun je dus prima profiteren van het voordeel dat je wordt geboden. Winkelen op het juiste en op de juiste plaats kan je namelijk een flinke korting opleveren binnen de categorie ‘schooluitgaven”van je persoonlijke begroting.

Koop alleen wat je echt nodig hebt

Op het ogenblik dat je je in een winkel bevindt om schoolspullen te kopen, dan kunnen al die leuke extra’s erg verleidelijk zijn, zoals die vrolijk gekleurde pennen, accessoires voor op de schoollocker, zelfklevende notitievellen en nog een heleboel dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Zeker als je een beperkt budget hebt, is het van cruciaal belang om al dit soort verleidingen te weerstaan en alleen maar de schoolspullen te kopen die noodzakelijk zijn. Om te hoge uitgaven te voorkomen, dien je van tevoren te bepalen hoe je om zult gaan met de verzoeken van je kinderen ten aanzien van deze niet noodzakelijke hebbedingetjes voordat je samen gaat winkelen.

Enkele manieren om met je kinderen om te gaan als zijn om iets extra’s vragen:

  • Laat een extra aankoop toe, maar alleen als je kind bereid is om dit van zijn, of haar, zakgeld te betalen.
  • Wellicht hebben je kinderen voldoende zak- of spaargeld om het verschil te betalen tussen het bedrag wat je bereid bent om uit te geven en de dingen die ze graag willen kopen.
  • Weigeren om zomaar toe te geven aan elk verzoek van je kind. Dit zal je misschien even wat minder populair maken, maar het is wel een uitgelezen kans om je kinderen op een goede manier met geld om te leren gaan.

Personaliseer je schoolspullen

Eenvoudige, dus geen merchandise schoolbenodigdheden kosten in de regel een stuk minder dan hun hippe en trendgevoelige tegenhangers, maar laten we eerlijk zijn: niet elk kind zal deze “saaie” spullen altijd even leuk vinden. Hiervoor hebben we echter en uitstekende oplossing, namelijk: je koop gewoon de budgetvriendelijke basics en deze ga je naar je eigen smaak, of die van je kinderen, pimpen met stickers en andere kleurrijke versierseltjes.

Koop bij voorkeur kwaliteitsproducten

Bij de aanschaf van schoolspullen is het niet per definitie handig om de goedkoopste producten uit te kiezen. Je doet er zelfs verstandig aan om de kwaliteit van de producten nauwkeurig te bestuderen en bijvoorbeeld te letten op het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Pas dan kun je immers schoolspullen uitkiezen die waarschijnlijk een lange levensduur hebben. Je kunt dan ook beter gaan voor die wat duurdere rugzak met een levenslange garantie, in plaats van voor de veel goedkopere, maar tevens kwetsbaardere variant te kiezen. Je geeft dan weliswaar op dit moment meer geld uit, terwijl je de komende jaren hier juist op kunt besparen omdat er niet voortdurend een vervanger gekocht moet worden. Uiteindelijk zul je zelfs met dit kwaliteitsproduct een veel betere deal hebben gesloten en zelfs aardig wat geld in je eigen zak kunnen houden op de langere termijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20