“Mohammed bin Salman wil Manchester United kopen”

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman biedt 4,3 miljard euro voor de overname van Manchester United. Dat schrijft de Britse krant The Sun. De kroonprins zou nog voor de start van volgend seizoen de controle over ‘s werelds op twee na meest lucratieve club willen overnemen van de Amerikaanse familie Glazer.

Mohammed bin Salman  (MbS) lanceerde het bod al in oktober, maar de diplomatieke rel die volgde op de moord op de journalist Jamal Khashoggi in de Soaedische ambassade in Istanboel zette de ganse zaak op de helling.

Familie Glazer betaalde 900 miljoen euro voor Manchester United

De familie Glazer is sinds 2005 eigenaar van Manchester United. Ze betaalden toen omgerekend 900 miljoen euro voor de Britse Premier League Club. Het merendeel daarvan werd gefinancierd door activa van de club in onderpand te geven. In 2012 brachten de Glazers de voetbalclub naar de beurs van New York. Maar via een slimme constructie met B-aandelen behouden ze de controle over de club. De familie is in eigen land ook eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers. Die komen uit in de National Football League van het American Football.

De waardering is door de kroonprins wel gemaakt op basis van een plaatsing van Manchester United voor de Champions League. Zolang daarover geen zekerheid bestaat zou er geen uitsluitsel komen over een eventuele overname. Het verschil tussen deelname aan de Champions League en de Europa League is voor een topclub als Manchester United enorm. 

De club verving in december José Mourinho, het enfant terrible van de globale trainersgilde, door interim-manager Ole Gunnar Solskjaer. Want Mourinho bleek niet enkel nefast voor de prijs van het aandeel ManU, ook de constante sportieve wanprestaties dreigden de club de kroon van meest lucratieve club ter wereld te gaan kosten. Sinds de komst van Solskjaer is ManU aan een remonte begonnen. Met een voorlopig vierde plaats in de rangschikking lijkt rechtstreekse plaatsing voor de Champions League opnieuw binnen bereik.

Manchester City is eigendom van sjeik Mansour

Bin Salman zou volgens de krant interesse tonen in Manchester United omdat Manchester City, de andere topclub in de stad, eigendom is van sjeik Mansour, die lid is van de koninklijke familie van  van Abu Dhabi. Alle activiteiten van City zijn vier jaar geleden samengebracht in de holding City Football Group (CFG). De aandelen zijn voor 87 procent in handen van de Abu Dhabi United Group. De resterende 13 procent zit bij de Chinese investeerders CM Capital en Citic Capital.

Volgens de krant zouden de Glazers geen interesse hebben in het bod. Wel is Richard Arnold, de CEO van Manchester United, de voorbije weken verschillende keren in het Midden Oosten opgemerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20