Real Madrid doorbreekt als eerste club de grens van 750 miljoen omzet

Real Madrid is de eerste club in de geschiedenis die een omzet van meer dan 750 miljoen euro haalt. Dat blijkt uit de 22ste editie van de Deloitte Football Money League. Die rangschikt de 20 belangrijkste clubs uit Europa naargelang hun omzet.

De rangschikking is gebaseerd op de financiële resultaten in het seizoen 2017/2018. Samen genereerde de top 20 een omzet van 8,3 miljard euro. Dat is een stijging met 6,3% in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om een nieuw record.

Spanje triomfeert…

Voor de twaalfde keer noteert Real Madrid op de eerste plek, met een omzet van 750,9 miljoen euro. Ook dat is een record. De vele buitenlandse marketingdeals zijn daar niet vreemd aan. De laatste keer dat de club uit de Spaanse hoofdstad de eerste plek bekleedde was in het seizoen 2014/2015. De club profiteert dus duidelijk van zijn drie opeenvolgende overwinningen in de Champions League.

Op plaats twee staat het steeds meer van Leo Messi afhankelijke FC Barcelona. Met 690 miljoen euro omzet int de Catalaanse club toch een pak minder inkomsten dan de Madrilenen. Barça noteert wel een plaats hoger dan een jaar geleden.

… Premier League domineert

Manchester United betaalt de prijs voor zijn sportieve moeilijkheden en moet zich tevreden stellen met een derde plaats. Het ontslag eerder dit jaar van trainer José Mourinho had dan ook extra-sportieve redenen.  Probleem is dat ManU nu al 5 jaar lang geen kampioen meer is geworden en de waarde van het merk “Manchester United’ dreigde te verwateren. United was tot vorig jaar ‘s werelds meest lucratieve voetbalteam, vóór Real Madrid en FC Barcelona. Die kroon is de club nu kwijt. En daarom moest Mourinho gaan.

Manchester City, de andere club uit de vierde grootste stad van Engeland, rangschikt voor het derde opeenvolgende jaar op plaats vijf.

9 van de 20 clubs in de rangschikking komen uit in de Engelse Premier League. De Italiaanse Serie A telt 4 vertegenwoordigers, maar niet één daarvan haalt de top 10. Dan volgen de Spaanse La Liga en de Duitse Bundesliga met elk 3 vertegenwoordigers. Frankrijk tenslotte heeft met Paris Saint-Germain 1 club in de voetbalelite.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20