Man overboord? Deze drone komt je mee uit het water vissen

Militaire drones, die zowel kunnen worden gebruikt voor spionage als voor bombardementen, hebben een niet al te beste reputatie. Toch kunnen ze ook worden ingezet om levens te redden. Zo heeft de Britse marine drones getest om zeelui redden die overboord zijn gevallen.

De Royal Navy experimenteerde de afgelopen maanden op zee met de op afstand bediende drones om mensen in het water te lokaliseren en hen te helpen totdat de reddingswerkers ter plaatse kunnen komen. 

Zo slaagde een Minerva T-150-drone erin een dummy in het water nabij Horsea Island in Portsmouth te vinden en een reddingsvlot te laten vallen. Vervolgens bleef de drone boven de locatie zweven totdat er hulp komt. “Zo kan het schip de locatie van het slachtoffer veel gemakkelijker bepalen”, klinkt het.

Automatisch landen

De Britse marine voert regelmatig ‘man overboord-oefeningen’ uit om drenkelingen zo snel en doeltreffend mogelijk op zee te kunnen redden. Vanop grote marineschepen is dat echter geen sinecure. Met behulp van een drone kan iemand die in het water gevallen is veel sneller gelokaliseerd worden, zo luidt de redenering.

In een tweede testfase werd de kleinere Minerva T-80 drone gebruikt. Bij deze tests steeg de drone op van een bewegend schip om een dummy in het water te lokaliseren. Bij zijn terugkeer kon het kleinere broertje van de T-150 weer autonoom landen op het dek.

Ook in Australië

Niet alleen de Royal Navy experimenteert met robots die je komen redden als je verdrinkt. In 2018 gebruikten redders in Australië een drone om twee mensen voor de kust van New South Wales te redden. Die drone liet toen een reddingsboei vallen waaraan de drenkelingen zich konden vastgrijpen en ze terug konden zwemmen.

De regering van New South Wales noemde de redding een wereldprimeur. “Nooit eerder is een drone, uitgerust met een drijfboei, gebruikt om zwemmers te redden”, zei vicepremier John Barilaro toen. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20