Griezelige primeur: AI-gestuurde zwerm drones jaagde terroristen op in Gaza

Israël zette zwermen van drones in tegen terroristen van Hamas tijdens het 11-daagse conflict van mei, volgens een rapport van de New Scientist. Die drones selecteren hun doelwitten en bewegen op basis van artificiële intelligentie (AI).

Waarom is dit belangrijk?

Het zou de eerste keer zijn geweest dat zo’n dronezwerm wordt ingezet voor een militaire actie. Dit zou onze manier van oorlogvoering voorgoed veranderen. Ironisch genoeg komt er daarbij steeds minder menselijkheid aan te pas. De drones maken hun beslissingen via AI-software.

In het nieuws: Uit een nieuw rapport van de New Scientist blijkt dat het Israëlische defensieleger (IDF) een dronezwermen gebruikte om militanten van Hamas te belagen.

 • Normaal wordt een drone bestuurd door een bestuurder vanop afstand. Bij zo’n zwerm ligt dat anders.
  Een dronezwerm fungeert als één entiteit die bijeengehouden wordt door AI-technologie.
 • De zwerm blijft in formatie vliegen en zijn taak uitvoeren, zelfs als er individuele drones verloren gaan.
 • Meestal worden zo’n geautomatiseerde formaties van drones gebruikt voor lichtspektakels.
Een zwerm drones in actie tijdens een lichtshow in Guangdong, China.

Het nieuwe aangezicht van moderne oorlogvoering? Volgens experts zal deze technologie de manier waarop ons leger opereert voor altijd veranderen.

 • Met deze technologie kunnen honderden drones tegelijkertijd acties uitvoeren en hun gedrag snel aanpassen afhankelijk van de situatie.
 •  “Door de wendbaarheid van zo’n zwerm te gebruiken, is het mogelijk om honderden knelpunten tegelijk te controleren”, staat te lezen in een rapport van de Amerikaanse luchtmacht.
 • “Het voordeel van een dronezwerm is de mogelijkheid om een gecoördineerde aanval op een ongekende schaal uit te voeren”, besluit het rapport.

Wie is in het bezit van deze technologie? De Amerikanen en Israëli’s zijn zeker niet de enigen.

 • Volgens de Verenigde Staten is het opkopen en ontwikkelen van deze dronetechnologie een “snel ontwikkelende trend” en wordt het door de Amerikanen gezien als een militaire uitdaging.
 • Zowel Rusland, China als Iran hebben de technologie ook al in handen.
 • De dronezwermen worden gebruikt om kleine bommen te lossen in vijandig gebied, kleine kogels af te vuren, doelwitten te markeren met lasers en zelfs chemische stoffen vrij te laten.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20