Malinese drone neergeschoten door Algerije, conflicten met Sahelstaten escaleert

Malinese drone neergeschoten door Algerije, conflicten met Sahelstaten escaleert
Afbeelding van Loyloy Thal via Pixabay

Key takeaways

  • Algerije heeft een Malinese drone neergeschoten in de buurt van de grens en beweert dat de drone het Algerijnse luchtruim is binnengedrongen.
  • Mali betwist dit en zegt dat de drone opereerde op Malinees grondgebied toen hij door Algerije werd vernietigd.
  • Het incident heeft de spanningen tussen Algerije en de Alliantie van Sahelstaten (AES) doen escaleren.

De spanningen tussen Algerije en de Alliantie van Sahelstaten (AES), een groep die bestaat uit Mali, Burkina Faso en Niger, lopen op. Het conflict komt voort uit het besluit van Algerije om op 31 maart en 1 april een Malinese drone neer te schieten bij de grens.

Algerije rechtvaardigde de actie door te beweren dat de drone zijn luchtruim met meer dan twee kilometer had geschonden en bestempelde de drone als een “gewapende bewakingsdrone”. Mali betwist deze bewering echter en stelt dat uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat de drone opereerde binnen Malinees grondgebied, op ongeveer tien kilometer van de Algerijnse grens.

Het conflict escaleert

Na het incident veroordeelden de AES de acties van Algerije als een “onverantwoordelijke daad” en een schending van het internationaal recht. Ze riepen hun ambassadeurs terug naar Algiers voor overleg en beweerden dat de vernietiging van de drone de inspanningen om een terroristische groep te neutraliseren die aanvallen op de confederatie beraamde, belemmerde. De premier van Mali beschuldigde Algerije zelfs van het sponsoren van internationaal terrorisme.

Er ontstaat een diepere kloof

Dit incident benadrukt een steeds diepere kloof tussen Algerije en de AES-landen. De vorming van de AES vorig jaar was het gevolg van een reeks staatsgrepen in de regio en de daaropvolgende terugtrekking van deze landen uit de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS).

Het Sahelgebied wordt al lange tijd geteisterd door gewapende groepen die banden hebben met ISIL en Al Qaida, wat leidt tot geweld tegen burgers en territoriale overwinningen door deze extremistische organisaties. Algerije heeft van oudsher een bemiddelende rol gespeeld tussen de regering van Mali en Toeareg-rebellen na de onafhankelijkheid van Mali van Frankrijk in 1960. De recente militaire staatsgrepen in Mali in 2020 en 2021 hebben de relatie echter aanzienlijk veranderd.

Algerije’s afkeuring

Mali en de AES-leden hebben afstand genomen van Frankrijk en de banden met Rusland aangehaald. Deze verschuiving wordt afgekeurd door Algerijnse functionarissen die kritiek hebben op Mali’s gebruik van Russische huurlingen en bewapende drones in de buurt van de Algerijnse grens. De sluiting van het luchtruim maakt het toch al gespannen geopolitieke landschap in de Sahelregio nog ingewikkelder.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00