Tesla Cybertruck en Semi productie stopgezet vanwege stijgende tarieven


Key takeaways

  • Door de Amerikaanse invoerrechten op Chinese goederen is de productie van Tesla’s Cybertruck en Semi-modellen stilgelegd.
  • Het invoertarief van 145 procent heeft het voor Tesla onmogelijk gemaakt om de stijgende kosten voor de import van cruciale componenten uit China op te vangen.
  • CEO Elon Musk deed persoonlijk een beroep op Trump om de nieuwe tarieven terug te draaien, maar zijn pogingen hadden (tot nu toe) geen succes.

Hoge importtarieven die de Verenigde Staten hebben ingesteld op Chinese goederen verstoren de productieplannen van Tesla voor zijn langverwachte modellen Cybercab en Semi. Volgens een insider die bekend is met de situatie, is de invoer van essentiële onderdelen voor deze voertuigen stopgezet vanwege de escalerende kosten.

Aanvankelijk was Tesla bereid om de hogere kosten te absorberen die het gevolg waren van het aanvankelijke tarief van 34 procent op Chinese importproducten dat door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump was opgelegd. De tarieven werden vervolgens echter verhoogd tot 84 procent en vervolgens tot maar liefst 125 procent, waardoor het totale tarief – inclusief reeds bestaande heffingen – op 145 procent kwam. Deze onhoudbare verhoging heeft Tesla gedwongen om zijn leveringsplannen op te schorten.

Gevolgen voor de activiteiten van Tesla

Het bedrijf was van plan om in oktober te beginnen met de testproductie van de Cybercab en Semi, met massaproductie gepland voor 2026. Tesla heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar, maar het is bekend dat CEO Elon Musk persoonlijk een beroep heeft gedaan op Trump om de nieuwe tarieven terug te draaien. Hij heeft zelfs in het openbaar kritiek geuit op een van de adviseurs van Trump, Peter Navarro, waarbij hij harde taal gebruikte.

Dalende verkoopcijfers wereldwijd

Tesla heeft onlangs te maken gehad met een daling van de wereldwijde verkoopcijfers en heeft in verschillende landen te maken gehad met protesten en incidenten tegen zijn dealers. Musks nauwe relatie met Trump en zijn rol als adviseur bij controversiële bezuinigingen bij federale agentschappen hebben vooral in de Verenigde Staten tot kritiek geleid. Door de connectie van Musk met Trump wordt Tesla door bepaalde groepen beschouwd als een mogelijke doelwit voor vergeldingsmaatregelen tegen het Amerikaanse handelsbeleid, waaronder de invoertarieven die aan verschillende landen, zoals Canada, zijn opgelegd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.