2 op 3 beleggers willen meerwaardebelasting ontwijken

Door de meerwaardebelasting zal de belastingdruk voor veel Belgische beleggers toenemen. Het komt dan ook als geen verrassing dat het merendeel van de beleggers plannen maakt om die taks te ontwijken. Dat blijkt uit de jongste beleggersbarometer van de grootbank ING.


Key takeaways

  • Terwijl we wachten op de finale uitwerking van de meerwaardebelasting heeft ING bij de beleggers gepolst hoe ze naar die taks kijken.
  • Uit die bevraging blijkt dat twee op de drie beleggers hun beleggingsstrategie zullen aanpassen om geen meerwaardebelasting te moeten betalen.
  • Voorts toont de ING-barometer aan dat het beleggersvertrouwen is gezakt tot het laagste punt sinds oktober 2023.

Context: De regering-De Wever heeft vrijdagavond een paasakkoord bereikt. Daarin staan de geplande hervormingen uit het regeerakkoord die zijn omgezet naar concrete maatregelen. Het valt daarbij op dat de meerwaardebelasting niet echt wordt vermeld.

  • Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, moet nog de details van de meerwaardebelasting uitwerken. Kort na het bereiken van een regeerakkoord bleek al dat verschillende Arizona-partijen elk een eigen invulling geven aan de toepassing van die belasting.
  • Daar komt nog eens bij dat veel beleggers de voorbije weken geld hebben verloren door de handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. De verwachting is dat de aandelenkoersen vroeg of laat zullen opveren. Alleen wordt gevreesd dat de Belgen binnenkort een meerwaardebelasting zullen moeten betalen op die herstelwinsten, want de taks zal volgens de huidige plannen gebaseerd worden op de waarde van de portfolio op 1 januari 2026, wanneer de zogenaamde solidariteitsbijdrage van kracht zal gaan.
    • De fiscale experten van de Arizona-partijen onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat beleggers op de herstelwinsten belastingen moeten betalen. Zo zou het een reële piste zijn ook naar de aankoopwaarde van een aandeel te kijken, wanneer die hoger was dan de waarde op 1 januari 2026.
  • “De minister van Financiën moet nog met concrete voorstellen komen, maar één ding is duidelijk: het is voor ons absoluut géén optie dat dit de middenklasse zou raken”, zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez afgelopen weekend in een gesprek met VTM Nieuws.

Beleggers vrezen de meerwaardebelasting

In het nieuws: De beleggers maken zich hoe dan ook zorgen over de meerwaardebelasting. Zo vinden zes op de tien dat de belastingen op beleggen en sparen vandaag al aan de hoge kant zijn, leert de beleggersbarometer van ING ons. Amper 10 procent is het daar niet mee eens.

  • Als ze dan toch moeten kiezen tussen een belasting op de waarde van de effectenportefeuille of een belasting op het rendement, dan kiest bijna zes op tien beleggers voor een rendementsbelasting, een vijfde kiest voor een waardebelasting en de rest weet het niet.
    • Opmerkelijk is dat de voorkeur voor een belasting op de waarde van de portefeuille afneemt met de leeftijd: bij de beleggers onder de 35 jaar is dat meer dan een derde, bij de beleggers boven de 55 jaar zakt dat cijfer tot 10 procent.
    • “Vermoedelijk is dit ingegeven door het feit dat de grotere portefeuilles meestal bij de oudere beleggers zitten en de jongere beleggers denken dat ze bij deze belasting buiten schot zullen blijven. De huidige taks op effectenrekeningen geldt ook maar voor portefeuilles vanaf 1 miljoen euro, een niveau waar de meeste jonge beleggers waarschijnlijk nog niet geraken”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.
  • Voorts blijkt uit de bevraging van de grootbank dat twee op de drie beleggers hun beleggingsstrategie zullen aanpassen om geen meerwaardebelasting te moeten betalen. Dat percentage ligt met 77 procent het hoogst bij de jongere beleggers.
    • “Uit de antwoorden van de beleggers blijkt dat de invoering van een meerwaardebelasting bovenop de al bestaande effectentaks, roerende voorheffing en beurstaksen, aanleiding kan geven tot ontwijkingsgedrag, terwijl belastingen liefst zo neutraal mogelijk zouden zijn bij de keuze van beleggingsinstrumenten of andere vermogensactiva”, aldus Vanden Houte.

Beleggersbarometer zakt naar laagste punt sinds oktober 2023

Ook dit: De beleggersbarometer van ING is in maart gezakt tot 93 punten, het laagste niveau sinds oktober 2023.

  • Het is ook de eerste keer in zeventien maanden dat de barometer onder zijn neutrale niveau van 100 punten duikt. Dat wijst erop dat de Belgische belegger eerder met argwaan de financieel-economische ontwikkelingen tegemoet kijkt.
  • “Vanaf maart is de Amerikaanse president Trump in een hogere versnelling gegaan met het nemen van beperkende handelsmaatregelen. Dat is op de beurzen beginnen wegen, wat ook het beleggersvertrouwen onder druk heeft gezet. Zo meldt 36 procent van de beleggers dat zijn portefeuille in de voorbije drie maanden een negatief rendement optekende, tegenover 33 procent beleggers die een positief rendement rapporteerden”, voegt de hoofdeconoom van ING eraan toe.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.