Regering overweegt speciale regeling meerwaardebelasting voor herstelwinsten aandelen na beurscrash

De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gestart treft nagenoeg iedereen in zijn portefeuille. De verwachting is dat de aandelenkoersen vroeg of laat zullen opveren. Alleen wordt gevreesd dat de Belgen binnenkort een meerwaardebelasting zullen moeten betalen op die herstelwinsten. De Tijd meldt dat de fiscus bij de invoering van de taks vermoedelijk rekening zal houden met aandelen die op dat moment lager noteren dan de aankoopprijs.


Key takeaways

  • De federale regering wil bij de toepassing van de meerwaardebelasting rekening houden met de beursverliezen die aandeelhouders lijden door de handelsoorlog.
  • Er wordt daarbij gekeken naar het moment waarop een denkbeeldige foto wordt genomen van de aandelenportfolio. Op basis van die foto zal de fiscus bepalen of iemand een solidariteitsbijdrage moet betalen.
  • Een van de opties is om naar de aankoopwaarde van een aandeel te kijken, wanneer die hoger was dan de waarde op 1 januari 2026. Die kan de fiscus als basis gebruiken om na te gaan of een belegger een meerwaarde (of minwaarde) heeft geboekt.

Terugblik: De regering-De Wever gaat een meerwaardebelasting, ook wel de solidariteitsbijdrage genoemd, invoeren.

  • Het gaat hier om een taks van 10 procent op de gerealiseerde meerwaarden bij de verkoop van onder meer aandelen.
  • Er geldt wel een vrijstelling tot 10.000 euro per jaar. Bovendien voorziet het regeerakkoord in de aftrekbaarheid van minderwaarden binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.
    • Daarnaast is er een vrijstelling van 1 miljoen euro voorzien voor aandeelhouders die een belang van minstens 20 procent aanhouden. Zodra de gerealiseerde meerwaarde die kaap rondt, wordt er gewerkt met een getrapt systeem. De fiscus belast de meerwaarden tussen 1 en 2,5 miljoen tegen 1,25 procent. Het belastingtarief stijgt naar 2,5 procent voor meerwaarden tussen 2,5 en 5 miljoen en 5 procent voor meerwaarden tussen 5 en 10 miljoen. Meerwaarden vanaf 10 miljoen worden belast tegen 10 procent. Er is wel nog onduidelijkheid over de fiscale behandeling van ondernemers die net geen aanmerkelijk belang van 20 procent in een bedrijf hebben.
  • Doordat de regering de historische meerwaarden wil vrijstellen van de taks zal die op een bepaald moment een denkbeeldige foto maken van ieders aandelenportefeuille. De belastingdienst zal vervolgens die foto gebruiken om toekomstige meerwaarde aan af te meten.

Speciale regeling meerwaardebelasting voor beursverliezen door handelsoorlog

Maar: De beleggers maken zich zorgen over die denkbeeldige foto. Verschillende bronnen melden dat die foto waarschijnlijk genomen zal worden op 1 januari 2026. Dat is de dag waarop de meerwaardebelasting in voege treedt.

  • Alleen bestaat de kans dat de aandelen die dag nog niet volledig hersteld zullen zijn van de schade die Trump vandaag aanricht. Daardoor lopen aandeelhouders het risico dat ze in de toekomst een meerwaardebelasting zullen moeten betalen over de recuperatie van hun eigen beursverliezen.
  • De Tijd laat weten dat de fiscale experten van de Arizona-partijen onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat beleggers op die meerwaarden belastingen moeten betalen. Zo zou het een reële piste zijn ook naar de aankoopwaarde van een aandeel te kijken, wanneer die hoger was dan de waarde op 1 januari 2026.
    • Stel: een aandeel dat in 2027 verkocht wordt tegen 90 euro, was op 1 januari 2026 80 euro waard, maar bij de aankoop in 2024 100 euro. Belast de overheid dan tien euro winst of erkent ze tien euro verlies? De regeringspartijen neigen blijkbaar naar de tweede piste. 
    • “Het is een economische redenering waarin iedereen zich kan vinden”, zegt een Arizona-bron. “Wij willen mensen niet laten betalen voor de recuperatie van hun verliezen.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.