Maleisische ex-premier schuldig bevonden aan witwassen en geldverduistering

De voormalige Maleisische premier Najib Razak is dinsdag schuldig bevonden aan zeven aanklachten in de fraudezaak rond het investeringsfonds 1MDB, dat hij zelf had opgericht.

Razak richtte het fonds op toen hij net premier werd, met de bedoeling het geld te herinvesteren in de Maleisische economie. Dat draaide echter grondig anders uit. Het geld vloeide naar Razak zelf en een aantal corrupte ambtenaren, maar werd ook geïnvesteerd in schilderijen, privéjets, belangen in bedrijven en zelfs in de film ‘The Wolf of Wall Street’.

De oud-premier moest dinsdag voor het Maleisiche Hooggerechtshof komen. Op zijn naam stonden drie beschuldigingen van witwassen, drie beschuldigingen van vertrouwensbreuk en één beschuldiging van machtsmisbruik. Voor alle zeven werd hij veroordeeld. Hij krijgt twaalf jaar cel en moet een boete van 50 miljoen dollar betalen.

Goldman Sachs

Razak kwam in 2009 aan de macht in Maleisië en bleef op de troon tot 2018. Daarna stapte hij op nadat zijn coalitie de verkiezingen had verloren in de nasleep van het 1MDB-schandaal. Hij bleef echter wel aan als parlementslid en is nog steeds een invloedrijk figuur in zijn coalitie. Al zal de veroordeling daar misschien wel wat aan veranderen.

Vorige week schikte de zakenbank Goldman Sachs al in dezelfde zaak. Maleisië vroeg een schadevergoeding van de bank omdat ze allerhande financiële constructies had opgezet voor het fonds.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20