Goldman Sachs schikt voor 3,9 miljard dollar in kleurrijke fraudezaak rond Maleisisch fonds 1MDB

Het beurshuis Goldman Sachs kondigt een minnelijke schikking met de Maleisische overheid aan om de corruptiezaak rond het staatsfonds 1MDB te beëindigen. Het geld van dat fonds vloeide via schimmige constructies onder meer naar de Hollywoodfilm ‘The Wolf of Wall Street.’

Maleisië eiste in 2018 een schadevergoeding van 7,5 miljard dollar van Goldman Sachs voor de omstreden financieringsconstructies die Goldman-toplui voor het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB opzette. De opbrengst van 6,5 miljard dollar van drie obligatie-uitgiftes van 1MDB werd niet gebruikt voor de nationale ontwikkeling van Maleisië, zoals het hoorde, maar kwam via duistere constructies terecht bij corrupte ambtenaren.

Van Gogh en Monet

Het geld vloeide naar een kleurrijke lijst van luxeaankopen: vastgoedprojecten in New York en Los Angeles, een privéjet van 35 miljoen dollar, schilderijen van van Gogh en Monet, een belang in de muziekportfolio van EMI en de productie van de Hollywoodfilm ‘The Wolf of Wall Street’ uit 2013.

Goldman Sachs kondigt nu een minnelijke schikking aan ter waarde van 3,9 miljard dollar, dus zowat de helft van de oorspronkelijke claim. Het gaat om een directe betaling van 2,5 miljard dollar en de garantie dat nog 1,4 miljard dollar naar Maleisië vloeit uit de opbrengsten van de 1MDB-gerelateerde activa waar overheden wereldwijd beslag op hebben gelegd.

Zelfkritiek

Alle strafrechtelijke procedures tegen dochterbedrijven van Goldman Sachs en tegen voormalie toplui worden stopgezet. ‘Dit is een belangrijke stap om de zaak achter ons te laten en zal de Maleisische overheid helpen om zijn economische prioriteiten uit te voeren’, zegt Goldman Sachs. ‘Er zijn belangrijke lessen te leren uit deze situatie, en we moeten zelfkritisch zijn om te verzekeren dat we alleen maar beter worden uit deze ervaring.’

Lees ook: Deutsche, Danske, Goldman Sachs … Er komt geen einde aan de schandalen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20