Schaakwonder Magnus Carlsen verkoopt zijn platform Play Magnus aan Chess.com

’s Werelds beste schaker Magnus Carlsen (31) verkoopt zijn beursgenoteerde bedrijf Play Magnus Group aan het Amerikaanse Chess.com, het leidende schaakplatform dat dankzij de deal nog groter wordt.

Play Magnus, opgericht in 2013, gebruikte de sterrenstatus van de Noor als hefboom om een eigen community te creëren, onder meer via een smartphone-app en eigen schaaktornooien. Sinds 2020 was het bedrijf genoteerd op Euronext Growth, een beurssegment voor ambitieuze kmo’s.

Het beursavontuur werd echter niet zo’n succes als verhoopt door financiële problemen, die tot besparingsrondes leidden. Na een piek op ruim 32 Noorse kroon begin 2021 donderde de beurskoers fors lager, tot gemiddeld amper 9 kroon in de voorbije maand.

Royaal bod

Chess.com biedt de aandeelhouders van Play Magnus, waaronder costichter Carlsen, nu een prijs van 13 kroon, wat 44 procent hoger ligt. De Amerikaanse marktleider wil het Noorse schaakplatform voor de volle 100 procent overnemen.

Het bod waardeert het bedrijf daarmee op 799 miljoen Noorse kroon, of ongeveer 80 miljoen euro. Carlsen, die 8,5 procent van de aandelen in handen bezit, zou daarmee circa 7 miljoen euro kunnen opstrijken. Chess.com laat de grootste aandeelhouders de keuze: een uitbetaling in cash of in aandelen van Chess.com.

“Nieuw tijdperk”

Omdat het overnamebod de zegen heeft van Carlsen zelf en enkele andere grote aandeelhouders, lijkt de fusie een uitgemaakte zaak. Een tegenbod van Lichess, een ander groot schaakplatform, lijkt onwaarschijnlijk. De meervoudig wereldkampioen spreekt in een toelichting van een “nieuw tijdperk”, waarbij “de combinatie van beide bedrijven zal opportuniteiten creëren voor het schaakspel die niemand voor mogelijk hield”.

Chess.com telt meer dan 90 miljoen leden wereldwijd, die ruim 10 miljoen spelletjes spelen per dag. De fusie zou al over 6 tot 8 weken rond moeten zijn, zegt het Amerikaanse bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20