Macron wil dat VS en EU vaccins naar ontwikkelingslanden sturen om ‘vaccinongelijkheid’ aan te pakken

De Franse president Emmanuel Macron zet druk op de Verenigde Staten en Europese Unie om 5 procent van hun vaccinvoorraden te delen met ontwikkelingslanden. Volgens de Verenigde Naties is op dit moment 75 procent van alle vaccins in handen van tien landen.

Emmanuel Macron zal vrijdag de ongelijke verdeling van vaccins aankaarten op de digitale bijeenkomst van de G7. Hier zullen leiders van Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Frankrijk, Italië en Canada de vaccinatiestrategiën als kernpunt bespreken.

De overgrote meerderheid van vaccins werden op dit moment bemachtigd door de landen met het grootste gemiddelde inkomen per burger. Die onbalans moet volgens Macron dringend aangepakt worden.

130 landen wachten nog op eerste vaccin

Donderdag meenden de Verenigde Naties dat maar liefst drie kwart van alle vaccins in  handen zijn van tien landen. Mogelijks nog meer schokkend: 130 landen in de wereld hebben nog geen enkel vaccin kunnen vastkrijgen.

Volgens het persagentschap Bloomberg hebben op dit moment 82 erkende leden van de VN toegang tot een vaccin. Zeker 110 leden van de VN vallen daardoor uit de boot. ‘Buitengewoon ongelijk en oneerlijk’, zei Antonio Guterres, VN-secretaris-generaal, daar donderdag nog over.

De verdeling van vaccins in de wereld. Bron: BBC.

Vrijdag sprong Macron hem dus bij. ‘Elk land zou een kleine hoeveelheid vaccins opzij moeten zetten. Ik heb het dan niet over miljarden doses of miljarden euros die onmiddelijk weg moeten. Maar we moeten het wel redelijk snel doen, zodat mensen in die landen verandering kunnen zien’, zei die in een persbericht.

Volgens Macron staat ook Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, achter een Europees programma om vaccins te delen met andere landen. De twee Europese leiders hopen ook dat de VS zich spontaan zal aansluiten om de ongelijkheid op te lossen.

Faalt de Europese vaccinatiesolidariteit?

Het oppotten van vaccins door de rijkste Europese landen kan grote gevolgen hebben voor de Unie. We zien al dat bepaalde lidstaten gedwongen zijn om elders aan te kloppen voor vaccins wanneer die niet gedeeld worden. Landen die wel ijverig zijn om vaccins te delen zijn dan weer Rusland en China.

Zowel Slowakije, Servië, Tsjechië, Hongarije en Kroatië hebben al prikjes van Sputnik V, het vaccin uit Rusland dat bijzonder efficiënt bleek, aangekocht of laten weten dat ze dit van plan zijn. 

Macron en Merkel moeten snel met een plan op de proppen komen voor de barsten in de Europese vaccinatiestrategie leiden tot een permanent verlies in vertrouwen in de Unie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.