Macron grijpt naast absolute meerderheid in Frans parlement

Ensemble, de beweging van Frans president Emmanuel Macron, is er in de parlementsverkiezingen niet in geslaagd een meerderheid van de zitjes in het Assemblée te winnen.

Dat blijkt zondagavond uit de eerste schattingen, na afloop van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Het betekent dat Macron, in tegenstelling tot zijn vorige regeringsperiode, voortaan coalities zal moeten smeden met andere fracties om zijn presidentiële plannen door te drukken.

  • Ensemble, de opvolger van La République en Marche, zou uitkomen op 210 tot 250 zetels. Dat is ver verwijderd van de 289 zetels die nodig zijn om het parlement (in totaal 577 zitjes) te controleren en ook onder de verwachtingen.
  • Nupes, de alliantie van links, radicaal-links en ecologisten die zich achter de radicaal-linkse veteraan Jean-Luc Mélenchon schaarden, wordt het grootste oppositieblok, met volgens de eerste prognoses 150 tot 180 zetels. Dat is wel ongeveer zoals verwacht.
  • Rassemblement National (RN), de formatie van Marine Le Pen, wordt de derde formatie met 80 tot 100 zetels.

Premier Elisabeth Borne wint

Het was ook uitkijken naar enkele individuele resultaten. Elisabeth Borne, de premier van Macron, lijkt haar zetel in een district in de Calvados nipt te gaan winnen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin won zijn persoonlijk duel, zijn voorganger Christophe Castaner echter niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20