Élisabeth Borne nieuwe premier van Frankrijk

Frans president Emmanuel Macron heeft minister van Werk Élisabeth Borne aangesteld als zijn nieuwe premier. Ze vervangt Jean Castex, die eerder op de dag ontslag nam.

Met Borne komt zoals verwacht een vrouw aan het hoofd van de Franse regering. Borne wordt de tweede vrouwelijke premier van Frankrijk, na Édith Cresson 31 jaar geleden. Macron werd enkele weken geleden herverkozen als president. Het is niet ongebruikelijk dat de Franse regering daarna meteen herschikt wordt.

De keuze voor de 61-jarige Borne, die eerder ook al minister van Transport was, komt er enkele weken voor de Franse parlementsverkiezingen, die volgende maand plaatsvinden. De partij La République en marche van Macron zou bij die stembusslag wel eens onder druk komen te staan en veranderde eerder deze maand haar naam in Renaissance.

Borne zal nu, wellicht vertrekkend van de aftredende regering Castex, een nieuwe regeringsploeg samenstellen.

Reacties Mélénchon en Le Pen

Jean-Luc Mélénchon, die een links blok heeft gevormd om het Macron-kamp aan te vallen, zocht meteen na haar aanstelling de confrontatie op met Borne en riep haar op tot een rechtstreeks debat. Aan de andere kant van het politieke spectrum bekritiseerde Marine Le Pen, die de strijd om het presidentschap verloor tegen Macron, ook meteen de aanstelling van Borne.

Meer