Macron herverkozen met 58,2 procent van de stemmen

In Frankrijk mag zittend president Emmanuel Macron een tweede ambtstermijn aanvangen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt Macron 58,2 procent van de stemmen, tegen 41,8 procent voor Marine Le Pen. Macron wordt zo de eerste president in de laatste 20 jaar die wordt herverkozen.

Opvallend bij onze zuiderburen blijft de ruk naar rechts van het kiezerskorps. Ruim 13,3 miljoen Fransen kozen volgens de eerste uitslagen voor de kandidaat van uiterst-rechts. Macron behaalt 18,6 miljoen stemmen, ruim 5 miljoen stemmen minder dan in 2017.

De opgang van uiterst-rechts in Frankrijk blijft opmerkelijk. In 2002 bleek vader Jean-Marie Le Pen met amper 18 procent van de stemmen nog kansloos tegen toenmalig centrumkandidaat Jacques Chirac. Was ze er in 2012 niet geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde, dan kon dochter Marine Le Pen in 2017 al 33 procent van de Fransen overtuigen. Vijf jaar later voegt ze daar met haar Rassemblement National – de opvolger van het meer extreme Front National – een kleine 10 procent aan toe.

Een historische score, hoe men dat ook wenst te interpreteren, want de uiterst-rechtse basis slaagt er op 20 jaar tijd in niet minder dan nog eens een kwart van alle Fransen te overtuigen. Meer dan vier op elke tien kiesgerechtigde Fransen vindt Le Pen nu de beste wissel op de toekomst.

Macron behaalt volgens de laatste peiling van Ipsos ruim 18,6 miljoen stemmen, tegen 13,3 miljoen stemmen voor Le Pen. 16,9 miljoen kiesgerechtigde Fransen daagden niet op, stemden ongeldig of stemden blanco.

Meer