Macron duidt Jean Castex, Mr. Exitstrategie, aan als nieuwe premier

Deze ochtend diende de Franse premier Philippe het ontslag van zijn regering in, nauwelijks enkele uren later heeft Frankrijk een nieuwe kapitein. Jean Castex, een man met rechtse signatuur, neemt de fakkel over en mag een nieuwe regering vormen.

In het nieuws: Jean Castex is de nieuwe premier van de republiek. Dat maakt het Elysee bekend na een opvallend kort overleg op het kabinet van Macron. Édouard Philippe, die de burgemeesterssjerp draagt in Le Havre, verhuist naar de eigen thuisbasis. Hij diende deze ochtend pas het ontslag van zijn regering in.

Waarom moest Philippe baan ruimen? Na de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk, waarbij Les Verts in verschillende coalities een goed resultaat neerzetten, is het ontslag van de regering geen verrassing. Intern is er een ander verhaal: de populariteit van Philippe oversteeg die van president Emmanuel Macron.

Wie is Jean Castex: In Frankrijk staat Castex, voorheen eerder een onbekende, bekend als Monsieur Déconfinement, meneer Exitstrategie met andere woorden. Hij schetste een traject voor Frankrijk tijdens de coronacrisis. Castex is 55 jaar en is eerder rechts. In Zuid-Frankrijk is hij wel bekend, hij is er burgemeester van Prades, voor de rechts-republikeinse partij Les Républicains.

Wat nu? Castex moet een volledig nieuwe regering samenstellen. Tot die volledig is, lijkt de kans klein dat Castex veel zal lossen. Volgens het Elysee is hij een ‘erg veelzijdige ambtenaar die er alles aan zal doen om de staat te hervormen en een kalme dialoog zal voeren met de andere bestuursniveaus’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20