Franse regering dient ontslag in bij president Macron

De Franse eerste minister Edouard Philippe en zijn volledige regering hebben hun ontslag ingediend bij president Emmanuel Macron, die al een tijdje zinde op een herschikking van het kabinet.

Donderdagavond liet de Franse president in verschillende regionale media al optekenen dat hij ‘een nieuwe weg’ wil inslaan met ‘een nieuwe ploeg’. Na het verlies van zijn partij La République en marche! (LREM) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag wil Macron nu de rest van zijn bewind een nieuw elan geven. De stembusslag draaide overigens uit op een groene golf in verschillende grote Franse steden.

Toekomst van Philippe

‘Edouard Philippe heeft vandaag het ontslag van de regering voorgelegd aan de president van de republiek, die het heeft aanvaard. Hij zorgt samen met de leden van de regering voor de afhandeling van de lopende zaken tot de benoeming van de nieuwe regering’, stond er in een korte mededeling van het Elysée te lezen.

Het was al een tijdje bekend dat Macron zijn regering wou herschikken. Een belangrijk struikelblok is de toekomst van Edouard Philippe. In Frankrijk bestaat de gewoonte dat de premier zijn ontslag indient, al betekent dat niet noodzakelijk dat de premier daarna verdwijnt. Hij kan perfect opnieuw aan het hoofd van de nieuwe regering komen te staan.

Vangnet

Kopzorgen voor Macron, want Edouard Philippe verrichte tijdens de coronacrisis puik werk als premier. Uit een peiling blijkt dat 57 procent van de Fransen wil dat hij aanblijft als premier. Bovendien slaagde Philippe erin om zijn burgemeesterssjerp in de Normandische havenstad Le Havre te behouden. Als Macron hem dus zou afdanken, heeft hij meteen een vangnet.

De vraag is of Macron zijn premier wel wil vervangen. In de populariteitspeilingen zit Edouard Philippe vlot 15 procentpunten hoger dan zijn baas, die kampt met zijn imago. Als Macron een nieuwe premier aanduidt, is het geen zekere zaak dat zijn eigen populariteit stijgt. Ook zou Philippe dan misschien een deelname aan de volgende presidentsverkiezingen overwegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20